Doorgaan naar artikel

‘Cellen preiplanten staan op hoogspanning’

“Preitelers raken van de regen in de drup”, zegt Henry Rombouts van Adviesbureau Hortagri op 9 januari. “Door alle regen staat de prei al een tijdje met de voeten in het water en de rooiomstandigheden zijn uitermate lastig. Daar komt dan nu de vorst nog overheen.”

Voor de prei die de afgelopen dagen net voor de invallende vorst gerooid is, zal het nog wel meevallen, maar voor de prei die nog een tijdje te gaan heeft, ziet hij het vrij somber in. “Door al het water staan de cellen van die planten op hoogspanning en de vraag is hoe snel de vorst tot binnen in die planten komt. Als ze zijn afgedekt met microklimadoek, zijn ze beter beschermd en dat geldt natuurlijk helemaal als daar ook nog vliesdoek overheen gelegd is. Maar zonder bedekking is de kans erg groot dat de cellen gaan springen met vorstschade tot gevolg. Ik verwacht dat dit de kwaliteit van de prei die bestemd is voor rooien in februari/maart niet ten goede zal komen. Gelukkig is veel prei wel afgedekt, ondanks de ‘onhandige’ week waarin dat nodig was. Op veel bedrijven was de personeelsbezetting minimaal, vanwege de feestdagen, en dan komt dit werk er nog extra bij.”

De hoogste en droogste percelen hebben de telers nu wel gerooid, omdat ze daar nog wel terecht konden

Schaarste aan prei

Ten aanzien van de toestand van de percelen zullen de rooiomstandigheden er naar verwachting ook niet beter op worden. “De hoogste en droogste percelen hebben de telers nu wel gerooid, omdat ze daar nog wel terecht konden. Dat kon op de lagere en nattere percelen al helemaal niet meer. Net als in het voorjaar en in juli/augustus rond het planten wordt de planning door de weersomstandigheden nu opnieuw op zijn kop gezet. Ook door de extreem natte omstandigheden in Vlaanderen en de vroege vorstperiode van begin december was er Europees gezien al sprake van schaarste aan prei. Die schaarste zal de komende tijd nog wel aanhouden. Hopelijk blijft de prijsvorming aardig goed, en dat valt ook wel te verwachten bij een in verhouding beperkt aanbod.”

Beschikbaarheid stikstof

Een addertje onder het gras is nog de beschikbaarheid van stikstof. “De prei die op het veld staat, ziet er qua kleur momenteel op het oog nog wel goed uit, maar het is natuurlijk de vraag hoe er dat straks van binnen uit zal zien. Door al die neerslag is er in de bodem in ieder geval al een tijdje geen stikstof meer beschikbaar en dat zou dan nog wel eens een uitwerking kunnen hebben als de plant weer aan de groei gaat en weer stikstof nodig heeft. Het wordt goed opletten om bij die prei niet te vroeg, maar ook niet te laat te gaan bijbemesten.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Henry Rombouts
Henry Rombouts

Oprichter van Adviesbureau Hortagri

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin