CDA en PVV: Onderzoek fonds voor onverzekerbare oogstschade

23-11-2016 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Staatssecretaris Martijn van Dam geeft geen krimp op de wens van PVV en CDA in de Tweede Kamer om meer tegemoet te komen aan de ondernemers die getroffen zijn door de extreme weersomstandigheden in het Zuidoosten van het land.

Tweede Kamerlid Jaco Geurts diende dinsdag twee moties in waarin hij vraagt om de instelling van een onafhankelijke commissie die onderzoek moet doen naar de omvang van de schade en de verzekerbaarheid daarvan en om het opzetten van een fonds – vergelijkbaar met het Diergezondheidsfonds – dat kan worden aangesproken bij niet verzekerbare schades aan oogsten. De CDA-moties werden mede namens de PVV ingediend.

Discussie

De staatssecretaris zei dat Geurts en PVV-woordvoerder Dion Graus terugkomen op de discussie die eerder dit jaar over de weerschade is gevoerd. Volgens Van Dam is een vergoedingsregeling niet aan de orde omdat de situatie in Zuidoost-Nederland niet voldoet aan de voorwaarden die de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen stelt.

Geurts verwijt het kabinet dat er wel geld wordt uitgetrokken voor bedrijven die schade lijden door de afsluiting van de Merwedebrug en dat het kabinet ook  bereid is bij te dragen aan de schade die op Aruba is geleden door noodweer. “Waarom doen we voor de burgers in Zuidoost-Nederland dan zo moeilijk?”

Van Dam zegt best te willen meewerken aan een solidariteitsfonds, als dat breed gedragen wordt door de land- en tuinbouw. Als er een breed draagvlak is, dan wil hij daarover in gesprek. Hij zal ook praten met verzekeraars en het landbouwbedrijfsleven.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer