Doorgaan naar artikel

CBS moet cijfers over oogst en middelen wel bij telers halen

Foto:CBS

Foto:CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet gegevens over gewasstatistiek, oogst en middelengebruik wel bij telers halen via verplichte enquêtes.

Dat schrijven minister Henk Kamp en staatssecretaris Martijn van Dam in antwoorden op kamervragen na het invoeren van verplichte enquêtes. Het CBS gebruikt wel steeds vaker andere gegevens als belastingcijfers en bestaande gegevens over middelengebruik, maar dat is niet voldoende om te voldoen aan Europese verordeningen om die gegevens aan te leveren aan het Europese statistisch bureau Eurostat.

Oogstraming

Ook bij fruittelers zijn de enquêtes nodig, omdat de bestaande oogstramingen door het GroentenFruit Huis deels gebaseerd zijn op eerdere CBS-cijfers. Daarnaast maakt het CBS voor de statistiek Gewasbescherming voor glastuinbouw waar mogelijk gebruik van MPS-data (“More Profitable Sustainability”- Group) en GreenlinQdata. Binnen de fruitteelt bestaat een samenwerking met Fruitconsult.

Fiscale gegevens

Daarnaast worden regelmatig nieuwe mogelijkheden onderzocht. Zo heeft een onderzoek naar het benutten van fiscale data geleid tot het samenstellen van de productiewaarde siergewassen zonder dat het CBS daarvoor nog aanvullende gegevens hoeft uit te vragen. Ook wordt verder onderzoek gedaan naar het beter benutten van beschikbare gegevens bij uitvoerder van EU-regelingen RVO. Deze voorbeelden illustreren de inspanningen en het streven van het CBS om alternatieven te vinden voor het houden van enquêtes.

Opvallende genoeg noemen de bewindslieden niet de private gegevens bij instellingen als Milieukeur en GlobalGap of SKAL om aan de EU-eisen voor enquête en statistiek te voldoen. De vijf enquêtes die nu verplicht worden, kenden eerst een vrijwillig karakter, maar de deelname liep terug. Nederland kon daardoor niet meer betrouwbare teeltgegevens leveren aan Europa.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin