Doorgaan naar artikel

CBS: diepvriesgroente nu al 21,5% duurder

Diepvriesgroente 21,5 procent duurder. Foto: ANP

Diepvriesgroente 21,5 procent duurder. Foto: ANP

Inflatiecijfers duiden op een 21,5% hogere prijs voor diepvriesgroente. Voor vers en conserven is de stijging rond de 11 tot 13%.

Inflatiecijfers van statistiekbureau CBS over september geven weer dat diepvriesgroente de grootste prijsstijging toont ten opzichte van een jaar geleden. In september betaalden klanten gemiddeld 21,5% meer dan een jaar geleden. Op zich waren prijzen afgelopen maand niet opgelopen, maar vorig jaar daalden de prijzen in september.

Voor conservengroente is de prijsstijging gematigder, met 13,1%. Bij verse groente blijft de prijs 11,2% boven vorig jaar. In augustus was dat prijsverschil 9,7%.

Enorme kostenstijgingen groenteverwerkers

De conserven- en diepvriesindustrie kampt met enorme kostenstijgingen voor energie en andere grondstoffen, maar ook opgelopen groentencontracten. De druk om prijzen verder te verhogen voor contractteelt is fors.

Wel hardere prijsstijging conserven

Cijfers uit andere bronnen laten zien dat de prijsstijging bij conservengroente nu juist harder gaat dan bij diepvriesgroente. Dat zou blijken uit het bijhouden van winkelprijzen op Nederlandse websites. Daar zitten echter geen discounters bij. Rabobank meldt voor conservengroente een prijsstijging van 17% en voor diepvriesgroente 12% (week 39).

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin