CAV Agrotheek start proef tegen schermrot in broccoli

28-11-2017 | Laatste update op 14-09 | |
Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

CAV Agrotheek in Wieringerwerf wil deze winter nog gewasbeschermingsmiddelen testen op hun werking tegen alternaria. Deze schimmel ontpopt zich de laatste jaren als de belangrijkste veroorzaker van schermrot in broccoli.

Het ontstaan van schermrot door pseudomonas is vaak wat later in het najaar aan de orde. De eerste schermproblemen worden meestal veroorzaakt door alternaria. De schimmel kan zich vanaf begin augustus al manifesteren. “We zien dat sinds enkele jaren gebeuren en het wordt steeds erger”, zegt Nico van Langen, marketing directeur van CAV Agrotheek. “Je kunt stellen dat het onderhand de spuigaten uitloopt.”

Verloop alternaria-infectie onduidelijk

Een probleem is dat niet goed duidelijk is hoe die alternaria-infectie verloopt. Het vermoeden bestaat dat een aantasting wordt veroorzaakt door sporen die vanuit de lucht in het gewas vallen.

Van Langen wil in samenwerking met gewasbeschermingsfabrikanten deskresearch (laten) doen om meer over de schimmel en zijn levenscyclus te weten te komen. Daarnaast wil hij op korte termijn starten met bestrijdingsproeven op kunstmatig met alternaria geïnfecteerde planten. Naast toegelaten fungiciden als Amistar Top, Signum en Rudis wil Van Langen andere middelen testen. “We willen daar deze winter mee beginnen, om met meer kennis het komende teeltseizoen in te gaan. Het zou helemaal mooi zijn als dat voor het volgend najaar al een bruikbare oplossing oplevert”, zegt hij.

Alternaria breed aanpakken

Wat Van Langen betreft blijft het niet alleen bij middelen testen. “We gaan het breder trekken. Ik wil ook kijken of er mogelijkheden zijn met bemesting, tijdstip van spuiten en een gecombineerde inzet van middelen. Het is een geïntegreerd plan van aanpak.”

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt


Beheer