Doorgaan naar artikel

Catering overheid duurzamer met meer vegetarisch

De overheid koopt jaarlijks voor € 132 miljoen in aan catering en kantinediensten. De eigen regels voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen worden daarbij vooral ingevuld met gezond, eerder dan met duurzaam.

Dat de voeding ook extra duurzaam geproduceerd is, is eerder een mooie bijkomstigheid. Dat blijkt uit het rapport Effect van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) voor de Nederlandse overheid, uitgevoerd door RIVM. Gezonder en duurzamer kan wel samengaan, wanneer het het assortiment uitbreidt met meer vegetarische en plantaardige alternatieven. Daarvan was voor 2019 nog weinig sprake, maar een van de ondervraagde aanbestedende overheidsdiensten streeft nu nadrukkelijk naar 40% vegetarische maaltijden in plaats van een voorheen volledig niet-vegetarisch menu.

MVI verlengd tot 2025

Het doel van MVI is dat met de inkoopkracht van alle overheden wordt ingezet op het behalen van de maatschappelijke doelen voor CO2-reductie, milieu-impact en grondstoffengebruik en het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt. Het programma is breder dan alleen voeding. Het richt zich ook op bouw, ICT, energie. In 2021 is het nationale plan MVI verlengd tot 2025.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin