Doorgaan naar artikel

Cateraars: focus niet alleen op biologisch

De overheid wil haar bedrijfskantines met meer biologische producten voorzien. Cateraars willen zelf een bredere blik dan alleen biologisch.

Dat blijkt uit het onderzoek Vergroten afname biologische producten binnen het Rijk. Het onderzoek kwam er na een motie van GroenLinks en BBB om te onderzoeken hoe bedrijfsrestaurants kunnen overschakelen op biologisch. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwalitei wil nu eerst een proefproject opzetten en bepalen wat een realistisch percentage is voor biologische inkoop en hoe dat kan worden afgedwongen bij aanbestedingen.

Dat het ministerie nog niet direct tot maatregelen komt bij inkoop heeft ook te maken met de grote prijsstijgingen. “Na afronding van het genoemde onderzoek heeft zich een aantal ontwikkelingen voorgedaan, zoals de sterk gestegen inflatie, die betrokken moeten worden bij het nemen van vervolgstappen”, stelt het ministerie.

Meer topkeurmerken

Bij alle cateraars staat het bieden van een duurzaam assortiment al hoog in het vaandel, blijkt uit de interviews voor het onderzoek. Dat doen zij met een focus op plantaardige eiwitten en lokaal product, het tegengaan van voedselverspilling, het verminderen van CO2-uitstoot en het beperken van transport. Het aanbieden van een biologisch assortiment is in de meeste gevallen een middel en geen doel op zich. Dat kan ook met andere topkeurmerk, zoals PlanetProof, stellen zij.

Leveringszekerheid biologische groenten en fruit

Voor specifiek biologische groenten en fruit ervaren zij dat leveringszekerheid nu niet altijd op orde is. Ook is deze keten langer met meer schakels, wat effect kan hebben op kwaliteit. Wel is het prijsverschil tussen gangbare en biologische groenten en fruit relatief klein met 10 tot 30%, waardoor overstappen bij deze producten relatief makkelijk is.

Voor het onderzoek werden partijen in catering en groothandel geïnterviewd. Eén cateraar stelde dat de vraag naar biologisch alleen van de overheid komt. Het aanbieden van gangbaar en biologisch betekent ook meer transportbewegingen, stelde een andere. Een aantal marktpartijen stelde dat meer topkeumerken bestaan dan biologisch, die bovendien goedkoper zijn en milieuwinst opleveren. Ook PlanetProof werd daarbij genoemd.

Wel steun voor cateringbeleid

Het cateringbeleid van het Rijk kan gemiddeld genomen wel rekenen op bijval. Het advies vanuit de markt is om een pragmatisch en stapsgewijze aanpak te volgen bij het vergroten van het biologisch assortiment. Dat betekent:

  • begin met goed verkrijgbare producten met een beperkt prijsverschil

  • maak slimme combinaties met andere doelstellingen zoals ‘fair trade’

  • vervang alleen welbewust bepaalde producten volledig door biologische producten

  • gebruik ook andere dan alleen biologische topkeurmerken

Lees ook: Biologisch Actieplan LNV: van 4% naar 15% in 2030

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin