Doorgaan naar artikel

‘Cao: geen verslechtering, nog geen verbetering’

Oogst van tomaten. - foto: G&F

Oogst van tomaten. - foto: G&F

FNV ontvangt nog geen signalen tegen het vorige week verstuurde eindbod voor de CAO Glastuinbouw.

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO Glastuinbouw zijn weer taai en langdurig geweest. Bijna een jaar lang hebben werkgevers en werknemers om tafel gezeten. In december lasten de bonden zelfs een pauze in, omdat de door de werkgevers gedane voorstellen te mager waren.

Naast een te laag loonbod was er toen ook het voorstel om de zaterdagtoeslag af te schaffen en de zondagtoeslag te halveren. Dat is in het eindbod weer van tafel verdwenen. “Maar om het achterwege blijven van een verslechtering nou als ‘goed nieuws’ te presenteren…”, dat vindt FNV-onderhandelaar Sander Martins ook weer overdreven.

En de grotere duidelijkheid die aan de onderhandelingstafel is overeengekomen over het verschil tussen de functies Glastuinbouw medewerker I en II in het functiewaarderingssysteem? Daarvan vermoedt Martins dat er toch altijd wel weer een grijs gebied zal blijken te zijn.

Loonsverhoging van 2,25%

Het eindbod van de werkgevers komt neer op een loonsverhoging van 2,25% voor 12 maanden. Omgerekend naar de periode 1 juli 2018 tot 1 januari 2020 komt dit neer op 3,35%. En de tuinders die begin dit jaar de door de werkgevers voorgerstelde vrijwillige loonsverhoging van 1,34% hebben doorgevoerd, die kunnen dat met deze eventuele stijging van het cao-loon verrekenen.

“Tja, nog steeds mager, Maar je bent een keer uitonderhandeld”, aldus Martins. Vanuit de leden is nog geen acute storm van protest opgestegen, sinds het eindbod van de werkgevers vorige week is doorgestuurd. De leden hebben tot en met 18 juni de tijd om hun stem uit te brengen, hetzij schriftelijk, hetzij op 2 bijeenkomsten op 17 en 18 juni. En als het ‘nee’ wordt, dan betekent dat dat er actie gevoerd zal gaan worden.

Impact WAB mee in volgende cao

Een ‘ja’ betekent een zomervakantie zonder onderhandelingen. Maar in september gaan die weer van start: die eventuele nieuwe cao loopt immers eind dit jaar alweer af. Die korte looptijd was ook een voorwaarde van de werkgevers, die eerst de impact van de vorige week door de Eerste Kamer goedgekeurde Wet Arbeidsmarkt in Balans wil bestuderen en de nadelen mogelijk met een dan weer gloednieuwe cao wil counteren.

Beheer
WP Admin