Doorgaan naar artikel

‘Calon noemt beestje bij de naam’

©Roel Dijkstra / Foto: Fred Libochant  Den Haag / Marc Calon premium

©Roel Dijkstra / Foto: Fred Libochant Den Haag / Marc Calon

De komst van Calon markeert het begin van een nieuwe fase in de behartiging van landbouwbelangen.

LTO-Nederland heeft een nieuwe voorzitter, Marc Calon. Hij volgt Albert Jan Maat op. De komst van Calon markeert het begin van een nieuwe fase in de behartiging van landbouwbelangen. Dat zal er een zijn van een sectorale belangenbehartiging.

Belangenbehartiging per sector

Niet binnen de landbouw als geheel, maar binnen de sectoren wordt naar het meer eensluidend geluid gezocht. In de varkenshouderij zijn hier al belangrijke stappen gezet door de vorming van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) door LTO en NVV. Het idee is om ook binnen de andere sectoren meer naar overeenkomsten dan naar verschillen tussen groepen te zoeken. Zo kan een steviger verhaal naar buiten worden gebracht. Ook in de akkerbouwsector stemmen de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en LTO Akkerbouw al veel af.

Verfrissend

Deze noodzakelijke ontwikkeling is dan niet de verdienste van Calon, zijn naam zal er wel aan gekoppeld worden. Het ziet er naar uit dat Calon zich nadrukkelijker gaat manifesteren dan Maat dat deed. Hij zit er niet mee bij gelegenheid grote woorden in de mond te nemen, en noemt het beestje bij de naam. Dat is verfrissend. Voor het goede imago van de landbouw is een stevig verhaal naar buiten niet slecht. Naar binnen kan het trouwens ook geen kwaad.

Of het meer op gaat leveren dan de meer stille diplomatie van Maat, moet blijken. Ook Marc Calon kan geen ijzer met handen breken. Hij verdient niettemin het voordeel van de twijfel.

Delen

Image
Leo Tholhuijsen

Freelance redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin