Doorgaan naar artikel

CABY-virus in komkommer gesignaleerd

In de afgelopen week zijn de eerste door het CABY-virus aangetaste planten op verschillende bedrijven gevonden.

“Soms was er nauwelijks luis in het gewas te vinden. Dit is verontrustend”, meldt Ewoud van der Ven, senior adviseur glasgroente bij Delphy, in een schrijven aan komkommertelers. “Het virus kan door een enkele luis overgebracht worden. Luizen van buiten zijn blijkbaar toch al besmet met het virus. Mogelijk hebben ze dit van besmette onkruiden opgepikt. Een zachte winter zoals de afgelopen winter helpt ook niet mee.”

Aanzienlijke opbrengstderving

Vorig jaar werden in verschillende gebieden in Nederland komkommergewassen aangetast door het CABY-virus. Ook in omringende landen kwam deze ziekte voor. Aangetaste planten produceren nauwelijks meer en dat heeft op een aantal bedrijven voor aanzienlijk opbrengstderving gezorgd. Daar het een voor Nederland nieuwe ziekte was, was er ook weinig ervaring met deze kwaal. Duidelijk was dat het virus door luis wordt overgebracht. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat het virus op enige ander manier wordt overgebracht. Naast komkommers kan het virus ook in verschillende onkruiden voorkomen en overblijven.

Aantasting voorkomen

Volgens Van der Ven is preventief spuiten tegen luis weinig zinvol. De luis moet zuigen om het middel binnen te krijgen en brengt dan gelijk het virus over. Bovendien is het aantal beschikbare middelen te beperkt om hier het gewas het hele seizoen mee te beschermen. Luis bestrijden zodra er luis wordt waargenomen is wel zinvol. Voorkomen moet worden dat er nieuwe gevleugelde luizen ontstaan in het gewas. Van der Ven: “Met het recent tijdelijk toegelaten middel Verimark wordt wel voorkomen dat luizen nog andere planten kunnen besmetten. Verimark mag tot 11 september 2 keer worden toegepast. Het middel zou wel een redelijk lange nawerking hebben. Ook nadat luizen het middel Teppeki hebben opgenomen, kunnen ze geen nieuwe planten meer aanprikken.”

Uitzetten natuurlijke vijanden

Het uitzetten van biologische bestrijders, die parasiteren op luis draagt bij aan een lage luispopulatie. Deze insecten (veelal Aphidius Colemani, Aphidius Ervi en/of Aphidoletes aphidimyza ) zoeken heel de kas af op luis en parasiteren de luis of zuigen deze leeg. Vervolgens groeit de populatie van de goede biologie. “Als er door CABY-virus aangetaste planten aanwezig zijn geldt er echter een nultolerantie voor luis in de kas.”

Wering van luizen is volgens de Van der Ven de beste oplossing. “In afgegaasde kassen kwam CABY niet of nauwelijks voor. Planten moeten daarom in een kas met afgegaasde luchtramen worden opgekweekt. Het risico om planten te krijgen met een percentage planten met CABY is te groot. Helaas is de kas afgazen niet voor iedere kas op korte termijn een oplossing.”

Eerste luizen afvangen

“Probeer de eerste luizen, die de kas binnenkomen weg te vangen door boven het gewas gele vanglinten op te hangen. Ook al vangen we wellicht niet alle luizen weg, het zal de eerste aantasting zeker verlagen”, adviseert Van der Ven komkommertelers.

Consequent planten met CABY-virus verwijderen is belangrijk. Er is dan geen infectiebron in de kas aanwezig. Dit bleek vorig jaar de uiteindelijke aantasting toch te verlagen.

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin