Doorgaan naar artikel

Bundeling fruit bij BelOrta kans voor Fruitmasters

Veiling BelOrta is in gesprek met de European Fruit Co-operation (EFC) over samenvoeging van het aanbod clubrassen in EFC.

BelOrta heeft vijf clubrassen in ontwikkeling in hardfruit en wil die onderbrengen bij EFC, waarvan ook Fruitmasters lid is. Daarnaast gaat BelOrta een aanvraag doen om de verkoop Kanzi en Migo te mogen voeren voor Haspengouw-telers. EFC heeft ook een aantal nieuwe rassen in de pijplijn. Samenvoeging kan tot betere coördinatie leiden. Dat plan is onder meer voorgelegd aan telers van veiling Haspengouw tijdens een ledenbijeenkomst maandagavond. Directeur Filip Fontaine van BelOrta noemt het een positieve bijeenkomst.

Nieuwe vorm bundeling

Telers van Haspengouw kunnen per direct overstappen naar BelOrta en zo de afzet overhevelen. Daarmee is de bundeling geen fusie zoals eerder bij Borgloon en BelOrta. Maar het is wel een nieuwe manier van snelle bundeling. Fontaine: “Donderdag hebben we een overleg met de GMO-autoriteit in Vlaanderen hoe we dit op een GMO-conforme manier kunnen uitwerken. Het gaat ons erom dat de coöperatieve telers een goed commercieel nest hebben. Deze constructie is inderdaad nieuw voor ons.”

450 miljoen

De omzet van Haspengouwtelers kan officieel ook nog niet aan BelOrta toegeschreven worden, maar aan Haspengouw waar de telers op 1 januari ingeschreven waren.” Fontaine beaamt dat BelOrta na de bundeling over 2017 een omzet van rond de 450 miljoen euro zal bereiken. “Of we ook in Nederlandse schaal een van de grootste zouden zijn, interesseert me niet. Ik zou willen zorgen dat we de beste zijn.”

Lees ook: Bundeling fruit is versterking veilklok

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin