Doorgaan naar artikel

Bundeling fruit BelOrta is versterking veilklok

De fruittelers die overstappen van Haspengouw naar BelOrta zullen zich conformeren aan het commerciële beleid van BelOrta.

Dat betekent dat de telers van Haspengouw opnieuw gaan veilen. Haspengouw had geen veilklok meer. Directeur Filip Fontaine van BelOrta: “Het volume voor de klok zal zeker stijgen. Dat geldt zeker voor peren, een deel van de appels en kersen. Zeker bij kersen hebben we volgend seizoen een zeer sterke kersenklok waarmee we geweldige dingen kunnen doen. Voor peren betekent dit ook een echte versterking van de klokfunctie. Het helpt ons om het maximale uit de markt te halen voor teler, al betekent dat in de huidige marktsituatie niet een garantie op een goede prijs.”

Telers van Haspengouw is maandag tijdens een telersvergadering van veiling Haspengouw de mogelijkheid voorgehouden over te stappen naar BelOrta. Zij zouden daarmee actief lid worden bij BelOrta en passief lid van Haspengouw. Dat laatste is belangrijk voor de financiële verrekening met Haspengouw. In de wandelgangen werd gesteld dat BelOrta veilingkosten in rekening brengt van 2 procent op de omzet. Fontaine: “Gemiddeld over 2015 was dat zo, maar we werken met een staffel. Dat betekent dat telers naar gelang van omzet en leverduur in een andere schijf terecht komen waarmee de provisie daalt.”  Kostenverlaging lijkt voor telers van Haspengouw een belangrijke drijfveer om over te stappen naar BelOrta en de samenwerking met Greenyard te beëindigen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin