‘Buitenlandse vruchtgroenten overheersen’

05-11-2020 | |
van der Meulen
Frits van der Meulen specialist kwaliteitszaken groenten en fruit
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

In het handelskanaal zien we bij de vruchtgroenten aubergine, komkommer, tomaat, paprika en courgette een overschakeling van Nederlands naar meestal Spaans product.

Je vraagt je dan af of het niet mogelijk is om ook in de wintermaanden deze producten van eigen bodem te eten. Het grote voordeel is dan zeker ook dat we een constante stroom product krijgen uit eigen land en daarmee onze telers steunen! Het is zeker een mooi streven wat voorlopig echter nog niet realiseerbaar is.

Jaarrond leveren steeds dichterbij

Bij de tomaten komen Nederlandse telers wel steeds meer in de richting, doordat het teelt-technisch mogelijk is jaarrond te leveren door middel van belichte teelten. Bij de komkommers zijn enkele telers ook begonnen met het telen in deze periode. Het volume is echter nog niet groot genoeg om aan de vraag te voldoen. Bij paprika zijn er op kleine schaal proeven geweest die nog niet het gewenste resultaat qua opbrengst en kosten hebben bereikt. Over het algemeen wordt er door de afnemers ook gekeken naar de kostprijs.

Veel en goed Spaans product

Op dit moment is er voldoende aanbod van Nederlandse tomaten in het handelskanaal die van een goede kwaliteit zijn. Bij de paprika zien we praktisch alleen maar buitenlands product op de markt. De kwaliteit is vrij goed. Ook over de aubergines en komkommers kunnen we kort zijn; een goede kwaliteit en de meeste komen uit Spanje.Beheer