Doorgaan naar artikel

‘Buitenaards leven in Den Haag’

Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Premier Mark Rutte en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) tijdens het debat over het stikstofbeleid. - Foto: ANP/Bart Maat

Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Premier Mark Rutte en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) tijdens het debat over het stikstofbeleid. - Foto: ANP/Bart Maat

Je zou toch gaan geloven dat die kliek in Den Haag van een andere planeet komt.

De zomertijd of vakantietijd wordt wel komkommertijd genoemd, een periode van weinig nieuws, geen politieke activiteit en dus een tijd dat er in de kranten en media weinig zinnigs gemeld wordt.

Het is bij ons op dit moment zeer zeker komkommertijd, half juli hebben we teeltwissel gehad en de jonge planten zijn inmiddels weer al enkele weken in productie en goed ook. Het blijft fascinerend om te zien met welke snelheid een gewas als komkommer groeit, ik zie ze werkelijk per dag groeien. Achttien à negentien dagen na het planten zijn we weer volop in productie. Wij werken in deze tijd ook veel met scholieren en dat geeft vaak een vrolijke sfeer, al is het weleens puzzelen als ze allemaal dezelfde week op vakantie of uit logeren gaan.

Energieprijzen en stikstof

Als je om je heen kijkt in de sector, maar ook op maatschappelijk vlak, vrees ik dat de komkommertijd snel over is. Er is veel onzekerheid over energie in de glastuinbouw en breder in de sector is er natuurlijk ook nog de stikstofproblematiek die boeren en tuinders treft. Onze overheid heeft ons alvast beloofd dat er in dit najaar ook nog een klimaatplan en een waterplan komt, onder het motto: wat is je doel? Wij creëren er een crisis voor. Ik geloof niet in buitenaards leven, maar je zou toch gaan geloven dat die kliek in Den Haag van een andere planeet komt. Er is enorm veel onrust en wantrouwen in de maatschappij. En dat is te begrijpen ook. Het hoge doel van onze overheid zou toch moeten zijn: dat de burgers een stil en gerust leven mogen leiden. Dat doel is wel ver uit beeld.

Maar deze tijd is ook een tijd van vooruitblikken: naar het najaar waarin de grote hectiek er bij ons af is, en dat is mooi ook, er moet tijd voor ontspanning zijn. En voorzichtig denken we na over hoe het teeltplan er volgend jaar uitziet. Wíj vieren komkommertijd tijdens de wintertijd.

Bekijk meer

Delen

Image
Corné Stouten

is komkommerteler in Oosterland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin