Doorgaan naar artikel

Btw-landbouwregeling afgeschaft

De btw-landbouwregeling wordt per 1 januari 2018 afgeschaft. Het kabinet maakt dat bekend in de miljoenennota.

Vorig jaar werd in een interdepartementaal beleidsonderzoek al gesuggereerd de regeling aan te passen. Toen meende het kabinet nog, dat er onvoldoende draagvlak was voor een aanpassing.

Nu is daar toch toe besloten. De verandering betekent dat ondernemers in de agrarische sector, net als ondernemers in andere sectoren btw-plichtig worden. De fiscale maatregel staat voor €17 miljoen op de begroting.

Geen keus meer om buiten btw-heffing te blijven

Nu hebben boeren nog de keus buiten de btw-heffing te blijven. Dat scheelt aan administratie, maar dat betekent ook dat betaalde btw niet kan worden teruggevorderd.

Al lange tijd heerst het idee dat de regeling niet meer bij de tijd past. Het kabinet zegt nu dat de regeling “in mindere mate bijdraagt aan de beleidsdoelen voor concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens.”

Kritiek SGP

Kamerlid Elbert Dijkgraaf van de SGP heeft scherpe kritiek op de staatssecretaris voor de btw-plannen, maar ook het bezuinigen op onderzoek in land- en tuinbouw. Dijkgraaf: “Dat is het paard achter de wagen als je wil verduurzamen. Dat kan niet zonder onderzoek en innovatie. Ik snap de staatssecretaris echt niet. Dit is slecht nieuws voor de boeren en tuinders die vooruit willen. Als je rood staat, kun je niet groen zijn. Zo eenvoudig is het! Extra geld voor een vage voedselagenda gaat dat echt niet compenseren.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin