Doorgaan naar artikel

Bryte start met komkommerteelt

In de kassen van Bryte in 's-Gravenzande groeien voor het eerst komkommers.  Foto: Bryte premium

In de kassen van Bryte in 's-Gravenzande groeien voor het eerst komkommers. Foto: Bryte

Tomatenbedrijf Bryte stapt deels over op komkommers. Te beginnen met 7,5 hectare in het Westland.

Bryte, het fusiebedrijf van de families Zwinkels in het Westland en Dukker op Voorne Putten, teelt naast tomaten nu ook komkommers. Op hun locatie Greenlight van 7,5 hectare aan de Groeneweg in ’s-Gravenzande staan sinds 1,5 week komkommerplanten te groeien.

“Bij ondernemerschap hoort ook wikken, wegen en keuzes maken”, laat directeur Tom Zwinkels weten. “Afgelopen jaar is er in onze sector veel te doen geweest, gerelateerd aan energie en aan ruimte in de portemonnee. Het zorgde ervoor dat we dingen extra onder de loep moesten nemen.”

Marktsituatie kritisch bekeken

Door de energiesituatie ziet Bryte in Nederland heel veel onbelichte tomatenteelt, wat ervoor kan zorgen dat de prijs onder druk komt. Daarom hebben ze kritisch gekeken naar wat ze kunnen doen om in te spelen op de huidige marktsituatie. Samen met het team Greenlight zijn allerlei opties bekeken en besproken. Volgens de directeur zagen ze met elkaar heel duidelijk een groene mogelijkheid in de komkommer. “Dit geeft naast tomaten spreiding in product en risico. Wat tevens een rol heeft gespeeld, is de behoefte aan meer komkommers vanuit telerscoöperatie Growers United.”

Geen komkommerteeltervaring

Eind januari is de onbelichte hogedraadteelt van komkommers geplant. Afhankelijk van de ontwikkelingen op markt van tomaten en komkommers worden het dit jaar twee of drie teelten. Zwinkels: “We hebben geen ervaring met de teelt van komkommers, maar we zijn goede telers en hopen op een mooi komkommerjaar.”

Bekijk meer

Delen

Image
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin