Doorgaan naar artikel

Brussel wil werkers van buiten EU lokken

Brussel zet de eerder aangekondigde verruiming van arbeidsmigratie van de buiten de EU door. Een EU Talent Pool moet tekorten op de Europese arbeidsmarkt voor specifieke beroepen bestrijden.

De Europese Commissie heeft op 15 november plannen gepresenteerd voor een internationale vacaturebank, die Europese werkgevers linkt aan werkzoekenden met bijzondere kennis en kunde van buiten de EU. De EU Talent Pool is een instrument waar EU-lidstaten vrijwillig aan mee kunnen doen. De matchmaking moet gaan verlopen via Nationale Contactpunten.

Vijf landen in Afrika en Azië

Met de landen die mee willen gaan doen zal er een lijst worden gemaakt van beroepen waar binnen alle landen een tekort aan medewerkers bestaat. Er wordt op voorhand met name gekeken naar de groene en de digitale transitie, waarvoor technisch geschoold personeel nodig is, maar binnen de EU moeilijk gevonden kan worden. Met een vijftal landen werkt de EU al aan zogeheten Talent Partnerships. Dat geeft werkzoekenden uit Egypte, Marokko, Tunesië, Bangladesh en Pakistan alvast een streepje voor.

Erkende en gewilde vaardigheden

Met de blik naar buiten de unie probeert de Europese Commissie te anticiperen op krimp in de Europese beroepsbevolking. Het beleidsvoorstel moet de EU aantrekkelijker maken als plek om legaal naartoe te kunnen migreren voor mensen met erkende en gewilde vaardigheden.

FNV ziet beren op de weg

FNV reageert kritisch. De vakbond stelt vast dat we in Nederland nu al de grootste moeite hebben fatsoenlijke woon- en werkomstandigheden voor Europese arbeidsmigranten te garanderen. Ook is FNV niet overtuigd van de op voorhand wel door de EC genoemde garantie dat werknemers van buiten de EU dezelfde rechten krijgen als hun Europese collega’s.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin