Doorgaan naar artikel

Brussel bezorgd over fusie Bayer-Monsanto

Foto: ANP premium

Foto: ANP

De beoogde overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer stuit op bezwaren van de Europese Commissie.

De mededingingswaakhond in Brussel is bezorgd dat de fusie verstorend werkt op de markt voor onder meer pesticiden en zaden en stelt een diepgaand onderzoek in.

Hogere prijzen, minder keus voor teler

Verkennend onderzoek heeft uitgewezen dat de transactie kan leiden tot hogere prijzen en minder keuze, kwaliteit en innovatie. Beide bedrijven hebben al enkele concessies gedaan om aan de bezwaren tegemoet te komen, maar die worden beoordeeld als onvoldoende, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Zij heeft tot 8 januari de tijd om een besluit te nemen.

Grote multinationals domineren sector

Bayer betaalt $ 66 miljard voor de overname, waarmee het grootste zaden- en bestrijdingsmiddelenbedrijf ter wereld zou worden gecreëerd. De sector wordt al gedomineerd door grote multinationals. Naast Dow en Dupont bundelden Syngenta en ChemChina eerder hun krachten. Daarbij greep de commissie in om landbouwers en consumenten te beschermen.

“We moeten zeker stellen dat er echte concurrentie is, zodat telers toegang hebben tot innovatieve producten, betere kwaliteit en producten kunnen kopen tegen concurrerende prijzen”, aldus Vestager. Voor het onderzoek wordt nauw samengewerkt met de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten, Australië, Brazilië, Canada en Zuid-Afrika.

Het Duitse BASF en het Zwitserse Syngenta toonden in juni al interesse in enkele divisies die Bayer en Monsanto van de hand zouden moeten doen om toestemming voor de fusie te krijgen.

Delen

Image
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin