Bruins wacht EU-onderzoek residuen in aardbeien af

07-11-2017 | Laatste update op 03-08 | |
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD).- Foto: ANP
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD).- Foto: ANP

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA moet helderheid brengen in de stapeling van gewasbeschermingsmiddelen op voedingsmiddelen. Dat zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

Bruins werd vandaag door de Tweede kamer bevraagd over de constatering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dat op aardbeien meer residuen van middelen worden gevonden dan voorheen. Overigens blijft voor alle residuen de waarde onder de daarvoor geldende norm.

PvdD wil voorzorgsmaatregelen

Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) maakte de kwestie in de Tweede Kamer aanhangig. Zij wil dat Nederland zelf al uit voorzorg strengere normen gaat stellen. Volgens Ouwehand duurt het veel te lang.

De opteleffecten van verschillende gewasbeschermingsmiddelen zijn al in 2005 in Europese regelgeving benoemd. De minister sprak afwisselend over gewasbeschermingsmiddelen en gewasbestrijdingsmiddelen.

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD).- Foto: ANP

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD).- Foto: ANP

Veilig voedsel

Minister Bruins zegt dat de Nederlandse onderzoeksinstituten (RIVM, NVWA) in hun Europese contacten de Europese voedselveiligheidsautoriteit kunnen aansporen.

Hoewel het al twaalf jaar duurt, vindt de minister het nog ‘niet absurd lang’, zoals Rik Grashoff (GroenLinks) suggereerde. VVD (Helma Lodders) en CDA (Maurits von Martels) betoogden dat bangmakerij en paniek voorkomen moet worden. Volgens Lodders en Von Martels is het voedsel nooit zo veilig geweest als nu.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer