Broccoliteler tapt 200 millimeter water af

28-09-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Groot
Tim Groot broccoliteler
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

De overvloedige neerslag in de eerste helft van september raakte de hele westelijke helft van Nederland. Broccoliteler Tim Groot in Wieringerwerf kreeg er ook mee te maken.

Midden vorige week had de broccoliteler in totaal zo’n 200 millimeter water afgetapt; dat was de ‘oogst’ van zowat twee weken.

“We kunnen het land op”, meldt hij met een toon die verraadt dat dat nog niet meevalt. “We zullen ook wel moeten om broccoli te kunnen snijden. Schermrot geeft wel wat uitval, maar de grootste schade gaat wellicht nog komen. Na verloop van tijd wordt pas duidelijk wat de ondergrondse gevolgen zijn voor de banen die nog gesneden moeten worden. De wortels hebben op sommige plekken toch even zonder zuurstof gestaan. We hebben overigens geen water af hoeven te laten.”

Herkenbaar is deze natte situatie wel, want in 2011 was het op een vergelijkbare manier raak, herinnert hij zich.

Schade valt mee

Groot maakte zich vorige week nog niet echt veel zorgen, want de schade leek mee te vallen. “We snijden nu toevallig in een planting op hele lichte zavel, dat is een mazzeltje.” Hoe de stand van zaken bij collega’s is, weet hij niet. “Ik zou het ze natuurlijk kunnen vragen, maar dat doe ik liever niet. Hebben ze wel schade, dan hebben ze het daar druk genoeg mee.”

Verhogen plantweerbaarheid

Vorig week was hij nog aan het snijden in het broccoliras Iron Man, dat is het hoofdras. De laatste plantingen zijn met het ras Parthenon. “Daar heb ik verder nog niets aan gedaan. Een extra stikstofbemesting is waarschijnlijk niet nodig, gezien de kleur die op het gewas zit.”

Verder zouden er mogelijkheden zijn om de kans op schermrot te beperken door de plantweerbaarheid te verhogen. Dat gaat dan met middelen die over het gewas gespoten moeten worden. “Die behandeling had dan al gebeurd moeten zijn. En de vraag is of dat onder deze condities werkelijk helpt.” Insecten geven geen problemen, dat geldt nu ook voor slakken. “Je moet er wel waakzaam voor blijven, want in broccoli kunnen ze flink huishouden.”

Geen Montop meer

Groot had dit jaar naast de genoemde rassen in het begin ook nog het ras Montop. Dat kwam niet goed uit de verf: “Daar stoppen we mee, volgend jaar doen we alles met Parthenon en Iron Man.”

Auteur: Joost Stallen

Meer over


Beheer