Doorgaan naar artikel

Broccoliprijzen op goed niveau

Het prijsniveau voor 10 x 500 gram zit eind juli op gemiddeld € 8,5 tot 9 (inclusief fust en sealen). - Foto: Wick Natzijl premium

Het prijsniveau voor 10 x 500 gram zit eind juli op gemiddeld € 8,5 tot 9 (inclusief fust en sealen). - Foto: Wick Natzijl

De vraag naar broccoli in de vrije handel is dusdanig dat de week- en dagprijzen de contractprijzen ruim overtreffen. Telers verwachten dat dit doorzet.

Verschillende bronnen beamen dat de contractprijzen 10% tot 15% hoger liggen dan vorig jaar. Telers hebben ongeveer 40% van de productie op contractbasis bij afnemers weggezet. De contractprijs is het hele seizoen gelijk, volumes kunnen verschillen. Peter Verschuren Broccoli in Raamsdonk (Noord-Brabant) was best tevreden met de afgesproken prijzen, maar stelt achteraf dat er gezien de markt nog wel wat bij had gekund. “Daar zou ik het nu niet meer voor doen”, reageert Martijn Verschuren.

De markt is stabiel en goed. Dat werkt voor iedereen prettig

Bij Tolpoort in Zwaagdijk (Noord-Holland) reageert Max van Ooijen dat de contractprijzen van drie aangesloten telers goed zijn. “Anders hadden we ze niet gemaakt.” De week- en dagprijzen die dit jaar zijn behaald noemt hij netjes. “De markt is stabiel en goed. Dat werkt voor iedereen prettig.”

Bij Oxin Growers hebben telers vaste afnemers waarmee prijsafspraken worden gemaakt. “Het is een redelijk transparant systeem”, aldus Sabine Verdonk van Verdonk Broccoli in Wervershoof (Noord-Holland). “Grote onderlinge verschillen zijn er daarom niet.”

Mooi prijsniveau

Het prijsniveau voor 10 x 500 gram is gemiddeld € 8,5 tot 9 (inclusief fust en sealen) en voor 12 x 500 gram 10,5 tot 11 euro. Kale kiloprijzen liggen naar schatting tussen € 1,25 en € 1,40 (middenprijs).

Vraag en aanbod

Welke invloed de zomervakantie heeft, is niet te voorspellen, maar de vraag van de retail neemt dan altijd af. Het aanbod laat zich niet makkelijk voorspellen, maar volgens Van Ooijen richt Engeland zich meer op de binnenlandse markt en blijft de productie in Zuid-Europa achter vanwege extreme warmte aldaar. Van Ooijen: “De prijzen in augustus kunnen dus meevallen.” Verschuren verwacht tot half/eind september geen overvloed aan broccoli.

Bekijk meer

Delen

Marga van der Meer
Marga van der Meer

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin