Doorgaan naar artikel

Broccoli

‘Te nat, daardoor te laat geplant’

“Nog één, hoogstens twee weken dan is het gebeurd met broccoli oogsten, het groeit bijna niet meer”, zegt Murk Goodijk in Sexbierum over zijn laatste planting, “die teelt ging op 5 augustus de grond in, dat is te laat. Eigenlijk moeten we in augustus niet meer planten, maar in juli zat het er vanwege de nattigheid niet in. De planten stonden al veertien dagen op het erf, dan ga je op een gegeven moment toch maar aan de gang. De grondstructuur was ook niet al te best.”

Iron Man en Steel
“De temperatuur gaat nu nog wel, maar de grond is en blijft nat. Het gewas neemt de meststoffen niet meer op. Ik denk dat we de helft van de schermen niet meer kunnen snijden, de andere helft is nog wel te doen, maar ponders halen we niet meer. We snijden nu op 400 gram. De kwaliteit is wel prima “
Het ras is Iron Man, die wisselt hij in de herfst af met het ras Steel. “Vanwege risicospreiding. Ik heb sterk de indruk dat Steel wat beter door de herfst komt. Als ik ze naast elkaar plant, is Steel weliswaar vaak 7 tot 10 dagen later oogstbaar, maar staat er vaak beter voor als het wat tegenzit. Iron Man ontpopt zich meer als een juffertje.”

Minder stikstof
Voor de stikstofvoorziening wordt de vloeibare meststof NTS gebruikt: in de zomer 600 kilo per hectare en in de herfst 400 kilo, eenderde minder dus. “We zijn dit jaar voor het eerst met minder stikstof in de herfst begonnen. Dat geeft een wat schraler gewas, maar dat is ook wel goed. We hebben het gedaan om smet te voorkomen, en dat is er ook uitgekomen; in september en oktober bleven de schermen probleemloos. We gaven wel bladbemesting mee, vaak was dat ureum.”
Terugblikkend constateert hij dat 2011 niet echt overhield: “De kilo’s waren er wel, maar de prijs was ontoereikend.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin