Doorgaan naar artikel

Broccoli tot op heden geen vetpot

Foto: Jan Willem Schouten premium

Foto: Jan Willem Schouten

Met het productievolume voor broccoli zit het dit hele seizoen al goed: alle afnemers kunnen goed bediend worden, maar in een markt met weinig export. Dat zet de prijs onder druk.

De groeiomstandigheden voor groenten zijn dit jaar door de bank genomen gewoon goed, dus ook voor broccoli. Dat geldt in omringende landen, waardoor de export beperkt blijft. Er gaat weleens een wagen weg naar Zuid-Europa, maar het Verenigd Koninkrijk is amper aan de markt. En het lijkt erop dat ook in Oost-Europa voldoende broccoli geproduceerd worden, aldus een insider met informatie over teelt en handel.

Alles gaat weg, maar tegen bodemprijzen

Desondanks is er geen echte overmaat in de productie: alles gaat weg, maar wel tegen bodemprijzen. Het klokprijsniveau zit op 45 tot 50 cent per kilo. Dat geeft een ander beeld als vorig jaar; toen viel er regelmatig een gaatje in de productie, waardoor er een vragende stemming ontstond. Dat is nu absoluut niet aan de orde. Het maakt alles bij elkaar dat het begin deze maand verwachte prijsherstel voor broccoli is uitgebleven.

Verder wordt gewezen op een uitbreiding in de productie vanwege de komst van telers die voorheen geen broccoli produceerden, zonder dat voorafgaand aan die uitbreiding was gezorgd voor extra afzet. “Dat zit dus ook in de weg”, aldus deze bron.

Wisselende geluiden over kwaliteit

De geluiden over de kwaliteit zijn wisselend. Volgens de een is de kwaliteit gewoon goed, met schermen die gemakkelijk tot een pond kunnen uitgroeien, anderen ervaren juist dat het de voorbije weken door het natte weer steeds lastiger wordt om een onberispelijk product te maken.

Dat zou in het handelskanaal al wat gemopper geven en huiver om te bestellen. “Er komen nog veel kilo’s aan, maar het kan gebeuren dat er een planting tussenuit gaat vallen”, analyseert een teler zijn situatie.

Nog 6 weken

Financieel gezien blijft 2017 tot nu toe achter bij vorig jaar. Vanaf nu is er nog zo’n 6 weken te gaan, waarin nog iets van de achterstand kan worden ingelopen. In de daghandel wordt nu 60 tot 70 cent per kilo gevraagd, mogelijk onder invloed van signalen over toenemende ziekterisico’s. Vooralsnog dienen zich geen signalen aan op basis waarvan een substantiële prijsstijging verwacht mag worden.

Prognose: voorzichtig oplopende prijzen.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin