Doorgaan naar artikel

‘Broccoli in Tsjechië: genoeg mogelijkheden’

Foto: Tjibbe Holwerda

Foto: Tjibbe Holwerda

Tjibbe Holwerda en zijn zoons Jan-Tjibbe (21) en Tjerk (22) wonen in Lioessens, nabij de kust in Friesland. Hun bedrijf ligt in Tsjechië, in de buurt van Hradec Králové.

“We gaan altijd per auto, een afstand van 970 kilometer,” vertelt vader Tjibbe Holwerda vanuit Friesland, half april. Dit jaar telen ze er voor het eerst zaaiuien voor de vrije markt, naast broccoli. De broccoliteelt doen ze er voor het vierde jaar.

De volledige productie blijft in Tsjechië voor winkelketen ‘Albert’, een zusje van Albert Heijn in Nederland.

Volop ruimte in Tsjechië

“We kregen vanuit Bakker Barendrecht de mogelijkheid om in Tsjechië iets te beginnen. We hebben ons verdiept in die vraag, en Jan-Tjibbe en Tjerk zagen het wel zitten om er aan de gang te gaan. De groententeelt stelt er van oorsprong niet zo veel voor, maar er zijn daar genoeg mogelijkheden.”

De teelt van broccoli was Tjibbe Holwerda niet vreemd, want hij teelde het gewas al meer dan 25 jaar op het bedrijf in Lioessens. “Mijn zoons kwamen erbij, maar ons bedrijf was eigenlijk te klein om met zijn drieën van te leven; in Tsjechië is die ruimte er wel.”

Zware, humusrijke klei

Het bedrijf ligt op zware klei, die ook humusrijk is . “Dat maakt de grond super-bewerkbaar. Je zou de grond in het voorjaar klaar kunnen leggen, maar dat vinden we te risicovol. Vandaar dat we ervoor kiezen dat in het najaar te doen.”

Bij toerbeurt in Tsjechië

Vader en zoons Holwerda zitten op toerbeurt in Tsjechië, in de zomer zitten de zoons er permanent. “Vanaf het planten tot aan de laatste oogst. De eerste planten gingen in de laatste week van maart de grond in. Eerder beginnen kan niet in verband met nachtvorst.”

Het planten gebeurt met een Ferrari-planter, de planten komen van kwekerij Gitzels. “Het transport doen we ook zelf.”

Water uit de Elbe

De bevochtiging van het gewas gaat via drip-irrigatie met water uit de rivier de Elbe. Dat water is erg schoon, bijna drinkbaar. Het water wordt opgepompt naar een tussenmeer, en van daaruit met buizen naar de percelen gebracht.

Holwerda verwacht – “als het een beetje meezit” – rond 10 juni te snijden. De laatste oogst valt normaliter eind oktober, “De rv is hier veel lager dan in Nederland, de kwaliteit van de broccoli heeft in de herfst niet zo te lijden als in Nederland. Het probleem is de eerste nachtvorst.”

Auteur: Joost Stallen

Tjerk, Tjibbe en Jan-Tjibbe Holwerda. - Foto: Marcel van Kammen

Tjerk, Tjibbe en Jan-Tjibbe Holwerda. – Foto: Marcel van Kammen

Beheer
WP Admin