‘Broccoli goed bijgetrokken dankzij regenval’

31-05 | |
Bij Martijn Kikstra staan de gewassen er goed bij - Foto: Stan Verstegen
Bij Martijn Kikstra staan de gewassen er goed bij - Foto: Stan Verstegen

Inmiddels zit ongeveer de helft van de broccoli bij Martijn Kikstra In Wieringerwerf in de grond. “Er is nu 25 tot 30 hectare is geplant”, zegt hij op 24 mei. “In totaal planten we dit jaar 50 à 60 hectare.”

Medio maart gingen de eerste planten de grond in. “We doen nu 1 planting per week, vanaf 20 juni tot begin augustus zijn dat er iedere week 2.”

Kikstra haalde in het weekend van 21 mei het vliesdoek en micronet van zijn vroegste broccoli. Tot circa 10 april werden alle planten afgedekt, om deze te beschermen tegen kou en vraatschade door onder meer hazen. “Deze vroege broccoli staat er goed bij en is ook mooi schoon; er staat geen onkruid. De bodemherbicide die ik inzette rond het planten, heeft dus goed zijn werk gedaan.”

Er is sprake van een mooi, zwaar gewas

Schoffelen

Volgens Kikstra waren de planten aanvankelijk wel wat kort, als gevolg van de lage luchtvochtigheid in de laatste maanden. “Dat scheelde zeker 15 tot 20 centimeter met een normaal jaar. Maar dit weekend viel er 30 tot 40 millimeter regen; dat gaf de groei een enorme impuls. De broccoli is goed bijgetrokken en zit mooi in het blad. Kortom: er is sprake van een mooi, zwaar gewas.”

Door het vochtige weer van dit moment groeien de planten die nu de grond ingaan volgens de teler goed weg. “Bij de plantingen die tijdens de droge periode zijn gedaan en die niet onder vliesdoek gingen, hebben we wel het nodige te stellen met onkruid. Bij droogte doen bodemherbiciden toch minder goed hun werk. En zeker na de regen van afgelopen weekend steekt steeds meer onkruid de kop op. We zijn dus flink aan het schoffelen.”

Weerpalen

Qua insecten en schimmels is er volgens Kikstra op dit moment nog ‘weinig te beleven’. Dat komt volgens hem mede door het droge weer en de lage luchtvochtigheid van de afgelopen periode. “Maar de komende periode zijn we wel alert op meeldauw, zeker omdat het nu wat natter is en de luchtvochtigheid is gedaald. Waarschijnlijk zullen we hiervoor preventief een fungicide moeten inzetten.”

De weerpalen die de teler afgelopen jaar aanschafte, moeten hem helpen om het juiste spuitmoment te bepalen. Kikstra plaatste deze palen in het kader van het POP3-project ‘Weersbestendige broccoli’ van Greenport Noord-Holland Noord onder projectleiding van Vollegrondsgroente.net met medewerking van zaadfirma’s en plantenkwekers. “Deze palen geven een goed inzicht in de luchtvochtigheid, de regenval, de instraling van de zon, de bladnatperiode, et cetera. Hierdoor kunnen we de meeldauwdruk goed monitoren en op die manier ook het juiste spuitmoment bepalen en hopelijk besparen op fungiciden.”

Extraatje krijgen

De teler verwacht rond 2 juni de eerste broccoli te kunnen oogsten. “Normaal starten we tussen 5 en 10 juni, dus we liggen goed op schema. Het wordt wel spannend wat de prijzen gaan doen, zeker omdat de kosten dit teeltseizoen de pan uitrijzen. Alles is duurder geworden: diesel, kunstmest, verpakkingen, et cetera. We hopen dus echt wel een extraatje te krijgen.”

Auteur: Ank van Lier

Kikstra
Martijn Kikstra broccoliteler in Wieringerwerf (Noord-Holland)
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer