Doorgaan naar artikel

‘Broccoli ging goed”

Vader en zoon Jonkman: "Begonnen aan de laatste broccoli". - Foto Lex Salverda premium

Vader en zoon Jonkman: "Begonnen aan de laatste broccoli". - Foto Lex Salverda

Geert-Jan Jonkman en zijn vader Jaap oogstten de afgelopen weken wat minder dan gekund zou hebben. Dat was nog een erfenis van warm zomerweer.

De hitte leidde ertoe dat de schermontwikkeling wat werd uitgesteld. Dat ging wel hand in hand met een flinke ontwikkeling van het gewas, signaleert Geert-Jan. Verder speelde hier en daar het herfstweer parten door schermrot en dergelijke. Deze week begint de oogst van de laatste broccoli, van het ras Ironman. “Die is dan voor eind oktober weg. Het streven is altijd wel rond 25 oktober klaar te zijn.”

‘40% meer gasolie’

Zowel qua teelt als qua prijs is 2022 niet verkeerd verlopen. Daar staat tegenover dat het ook aan de kostenkant ‘vlot’ ging. Aan beregening ging er bijvoorbeeld 40% meer gasolie doorheen dan in 2021 en zo dienden zich nog wel meer knap hoog uitvallende kostenposten aan. Bijvoorbeeld stikstof: twee jaar geleden kostte die meststof nog € 28 per 100 kilo, afgelopen zomer was dat opgelopen tot € 92. “Zo ben je meteen € 600 per hectare extra kwijt. Met kali is het vergelijkbaar: toen € 24 à € 25 per 100 kilo nu € 42. Voor de planten kwam er vorig jaar al 5% bij en zaad wordt ook duurder. Dan: “We wachten het maar weer af.”

Standaard groenbemester

Vrijkomende percelen worden ingezaaid met een mengsel van Japanse haver, zwaardherik en wat phaecelia. “Een klus voor de loonwerker. Waar het vanwege de tijd nog kan, gebeurt het standaard; er moet nog 7 hectare gedaan worden.”

Auteur: Joost Stallen

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin