Doorgaan naar artikel

Broccoli gaat lekker

Image premium

Anderhalve euro per kilo broccoli, daar is niets mis mee. De opmars zette vooral midden vorige week in, nadat zich aanvankelijk een stabilisatie aftekende rond de €1, afgaande op de klokprijzen bij The Greenery en bij veiling REO.

Een factor in deze ontwikkeling is het weer. Zo matig als de temperatuur de afgelopen twee weken was, zo stevig zijn de neerslagcijfers. Dat zette een rem op de afrijping. Telers die voorliepen met de oogst, zijn nu weer aardig bij met hun planning, telers met traag afrijpende rassen moeten wachten. Zet daar de goede vraag tegenover en het verhaal is feitelijk verteld.

De buitenlandse vraag komt vooral uit Scandinavië, Duitsland en Engeland. Deze landen hebben vergelijkbare groeiomstandigheden als Nederland, leert een belrondje langs handelaren. De binnenlandse vraag is het resultaat van meer factoren: supermarktacties, het eind van de vakantieperiode en de ‘Knorr Variatie top-10’, met een reclamecampagne waarin broccoli momenteel op de eerste plaats staat. De kwaliteit wordt aangeduid als redelijk tot goed. “De schermen zijn soms wat bonkig maar er is geen voorraad, dus alles is kakelvers”, omschrijft een handelaar.

Telers en handel vervolgen hun optimistische geluiden wel steevast met waarschuwingen dat de huidige prijsvorming net meer is dan een momentopname: de (vroege) start van het huidige broccoliseizoen was niet al te best doordat er toen nog volop Spaanse broccoli verkrijgbaar was. Voor nu is aan de orde dat de meeste telers wat betreft hun oppervlak broccoli nog een half seizoen te gaan hebben, met alle risico’s die daaraan kleven. Een teler: “Het gaat nu gelukkig goed, de omloopsnelheid is goed en er zijn geen problemen. Maar als ik naar mijn gewas kijk, mag het aantal zonuren best toenemen. Zakt de kwaliteit in elkaar en neemt de vraag af, dan kan de stemming snel omslaan. Denk maar aan de smetproblemen in het najaar van 2012. Je hoort me nu niet mopperen, maar we moeten ook niet te vroeg juichen.”

Verwachting: positief, aanhoudend vlotte vraag.

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin