Doorgaan naar artikel

‘Broccoli drie weken voor op schema’

broccoli oogst premium

Tot half augustus lag Meindert-Jan Botman twee weken achter op zijn oogstschema, maar op 23 september ligt hij drie weken vóór. Archieffoto: Stan Verstegen

Het personeel van broccoliteler Meindert-Jan Botman werkt al een maand lang 6,5 dag in de week. “We zijn heel druk met de oogst. De groei is bizar.”

Tot half augustus lag hij twee weken achter op zijn schema, maar op 23 september ligt hij drie weken vóór. Botman is blij met zijn team, want extra personeel is niet te krijgen. “Ze begrijpen het, maar eigenlijk kan het niet. Gelukkig worden de nachten nu koeler en dan verwacht ik meer ruimte.”

Korter seizoen

De broccolipercelen worden in drie keer geoogst. Bij warme nachten volgden de sneden elkaar zeer snel op. Verbazingwekkend is het wel. Botman: “Waar we normaal tien weken over doen, hebben we nu in 5 à 6 weken gedaan. Ik verwacht dat het seizoen dit jaar twee weken korter zal zijn.”

Veel vraag en export

De markt is volgens hem goed gebleven. Er is veel vraag en veel export. Blijkbaar is ook elders de productie ontregelt. Ten tijde van het warme, droge weer was de kwaliteit van de schermen heel goed. Wel komt er een spannende tijd aan, meent Botman, omdat broccoli niet goed reageert op warm, vochtig weer of zoals hij het zelf noemt ‘bol’ weer. “Dat werkt Alternaria in de hand en daar kun je weinig tegen doen.” De laatste Iron Man is in de tweede week van september gesneden. Nu zijn herfstrassen aan de beurt zoals Malibu, Koros, Titanium en Pharlab.

Niets geleerd dit jaar

Het seizoen evaluerend staat de ondernemer uit Oostwoud (N.H.) niet te juichen. “We hebben 10% minder kilo’s geoogst en lopen achter de feiten aan. Ik heb dit jaar niets geleerd, wat ik volgend jaar kan gebruiken. Alles was contra: een nat koud voorjaar, een wisselvallige voorzomer, herfst in juli en zomer in september. Tel daarbij op de lange periodes van droogte en heftige buien en het is duidelijk dat het klimaat verandert. Dan ben ik nog blij dat ik in West Friesland woon.”

Hoge druk koolgalmug

De lange zomer heeft ervoor gezorgd dat de druk van koolgalmug dit jaar erg hoog was. Botman: “Dat bewijst maar weer dat we Movento echt nodig hebben. Ik ben tegen onnodig spuiten, maar een medicijnkast achter de hand blijft nodig. Tja, en dan hebben we het nog niet over de wildschade gehad, die dit jaar weer enorm was.”

Auteur: Marga van de Meer

Bekijk meer

Delen

Meindert-Jan Botman
Meindert-Jan Botman

Broccoliteler in Wervershoof (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin