Doorgaan naar artikel

Broccoli doet het goed met € 1,50 per kilo

Broccoli inpakken. - Foto: Joost Stallen

Broccoli inpakken. - Foto: Joost Stallen

Met vrije dagprijzen van € 1,50 per kilo (ingepakt, zonder fust) loopt broccoli nog steeds goed door. Broccoli uit Spanje krijgt nog geen voet aan de grond, mede door hoge prijzen.

Er zijn voldoende kopers voor Nederlandse broccoli. Net als met bloemkool wil de broccoliproductie nog weleens onregelmatig zijn. Dat is nog een gevolg van de weersomstandigheden in de zomer. Over het geheel genomen is de beschikbaarheid constant en in evenwicht met de vraag.

De kwaliteit is nog goed, wel met hier en daar een wat minder optimale kleur. Voor inkopers is dat geen reden om niet te kopen, aldus een teler met eigen afzet. “Ik kan wel afkeuren, maar dan zit ik met lege schappen”, hoorde deze teler.

Nog geen Spaanse druk

Er is nog geen druk van Spaanse broccoli, naar verluidt met kiloprijzen van € 1,50 tot € 2. De komende paar weken lijkt daar nog geen verandering in te komen. Verwacht wordt dat de Spaanse broccoli nog wel even hoog in prijs zal blijven, behalve door hogere teeltkosten ook door hoge transportkosten. Mits de kwaliteit voor Nederlandse broccoli op peil blijft, blijven de afzetverwachtingen vooralsnog goed.

Meer kosten betekent hogere prijs

Los hiervan speelt op de achtergrond het niveau van de prijs. Gezien de oplopende kosten voor nagenoeg alle productiemiddelen gaat de kostprijs voor broccoli naar een euro per kilo. Dat is geen gedachte of mening, maar de uitkomst van eenvoudig rekenwerk. Om de markt ervan te doordringen dat de productie van groente duurder wordt, is het belangrijk dat telers in prijs- en contractonderhandelingen de poot stijf houden. Dat klinkt stoer en krachtig, maar de realiteit leert dat de minimale kostprijs in het heetst van de onderhandelingen weer net zo vaak wordt losgelaten. Dat is schadelijk voor degene die genoegen neemt met die ondermaatse prijs, maar ook voor collega’s die in onderhandelingen met die ondermaatse prijs geconfronteerd worden. Moraal van het verhaal: weet wat broccoli telen werkelijk kost als vertrekpunt voor een eerlijke prijs.

In het winkelschap

Broccoli kost bij AH € 2,70 per kilo, bij Plus € 2,18 en bij Jumbo € 2,58. Over het hele jaar gezien is broccoli in 2002 aanmerkelijk duurder dan in 2021. Dat is met name vanaf maart aan de orde, met prijsverschillen (in dezelfde periode) die oplopen tot zo’n 30 eurocent, aldus Supermarktscanner.

Prognose: goed

Beheer
WP Admin