Doorgaan naar artikel

Broccoli

‘Rond 10 maart beginnen we’

Honderd hectare broccoli, tien hectare bloemkool én twee hectare wittekool, dat is wat Pé en zoon Jack Weel telen. De laatste woont op het bedrijf en zit in het bedrijf en het is aan hem te danken dat er sluitkool geteeld wordt. “In september maak ik altijd het teeltplan voor het volgende jaar, dan zit alles van het lopende seizoen nog in het geheugen.” Tot 2010 was dat alleen met bloemkool en broccoli. De koelcellen die in de zomer voor deze teelten gebruikt werden, verhuurden ze in de wintermaanden en zoon Jack ging in die wintertijd elders aan het werk. “Totdat hij twee jaar geleden in september bij me kwam met het idee om sluitkool te gaan telen. Hij redeneerde: ‘We hebben de cellen, we hebben onze eigen kisten en zijn dusdanig gemechaniseerd dat de stap naar sluitkool telen niet zo moeilijk meer is’. Weel senior liep in eerste instantie niet warm voor dat idee. “Ik was het er helemaal niet mee eens, want cellen verhuren betekent zeker geld. We zijn toch met de boekhouder gaan praten, om te zien wat er kon en niet kon, en hebben de opbrengstprijzen over de laatste vijf jaar bekeken. Dat kwam voor wittekool gemiddeld uit op zo’n 20 cent per kilo. Ik heb zelf ook nog ooit sluitkool geteeld en op een gegeven moment kreeg ik er zelf ook zin in.” De huidige prijsvorming zit nog een behoorlijk stukje van die berekende 20 cent af. “We zitten nu op 6 à 7 cent, onze begroting klopt dus bepaald niet. Wel begint de vraag nu weer wat aan te trekken.”

Geen winterbloemkool
Momenteel levert Weel een paar dagen per week sluitkool. “We kunnen rustig aan doen, want we hoeven straks niet in de winterbloemkool. Die is helemaal weg, voor zover ik het kan overzien. We hebben nog een stuk onder wildnet zitten, tegen de ganzen. Die staan nog met een groen knopje, maar dat wordt hem ook niet. Het heeft hier 20 graden gevroren, als die bloemkool daar doorheen komt, dan kan alles.”

Eerste planting
De eerste broccoli – zo’n 10 hectare – wordt van het ras Sirtaki. De eerste planten moeten rond 10 maart de grond in. “Dat moet lukken. Het vroegste plantmoment realiseerden we twee jaar geleden met potbloemkool, die ging toen 20 februari de grond in.”
Het planten gaat in een werkgang, tegelijk met frezen en bemesten. Die bemesting bestaat uit de vloeibare stikstofmeststof Next. Voorheen werd dat aangeduid als Flex, maar die naam mag niet meer gebruikt worden.
Normaal wordt de basisgift stikstof volledig ingevuld met Next, alleen in maart is de aanpak iets anders. Voor deze vroege plantingen wordt de helft van de basisgift ingevuld met KAS, die dan voor het planten wordt gestrooid. Wat betekent dat er zo’n 160 kilo zuivere stikstof per hectare met KAS wordt gegeven, tijdens het planten aangevuld met 80 liter Next per hectare. “Voor alleen vloeibare meststof is het dan te koud, dan kost het te veel tijd voordat de wortels bij dat mestdepot zijn.”
Sinds vorig jaar wordt normaliter in alle plantingen ook een aanvullende bladbemesting uitgevoerd. Dat zal dit jaar ook gaan gebeuren. De eerste 15 hectare gaan onder vliesdoek, ter vervroeging en om het wild eruit te houden. “Ik houd mijn hart weer vast, want als het op bestrijden aankomt, mag er te weinig.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin