Doorgaan naar artikel

Broccoli

‘Dat wordt weer snijden met pijn in de handjes’

Alles is nog niet geploegd, maar dat hoeft ook niet. Waar in 2012 broccoli komt te staan, stonden in 2011 aardappelen. “Daar doen we geen kerende grondbewerking”, aldus Murk Goodijk in Sexbierum in Friesland. Zijn vroegste broccoli gaat op gescheurd grasland, die grond is droger. Het is de bedoeling dat de eerste planten in de tweede week van maart de grond in gaan. “Dat lukt bijna alle jaren wel.”

Koros voor Milady
De planten voor de eerste 10 hectare zijn al besteld, te beginnen met de rassen Sirtaki, en dan Koros. “Die proberen we op één hectare.” Koros is nieuw voor Goodijk, en komt in de plaats van het ras Milady. Zaadbedrijf Seminis laat desgevraagd in aanvulling weten problemen gehad te hebben met de zaadproductie van Milady. Het bedrijf heeft daarop besloten het ras definitief uit de handel te nemen.
Het hoofdras is Iron Man, met zo’n 70 procent van het areaal van Goodijk. Tussendoor heeft hij het ras Montevideo, “met een vergelijkbaar aantal groeidagen als Iron Man met een wat lagere stikstofbehoefte, mooie schermen en zonder holle stronken”. Verder is het de bedoeling het ras Montevert te proberen, mits daar tijdig zaad van beschikbaar is.

Montevideo en Montevert
Zaadfirma Syngenta meldt over Montevideo dat het aantal groeidagen van dit ras ook overeenkomt met die van Parthenon, dat de lagere stikstofbehoefte samenhangt met de groeipotentie van Montevideo en dat het ras resistent is tegen inwendig zwart. Van het ras Montevert is in dit stadium nog niet zeker of de onderzoeksuitslagen van dit zaad op tijd beschikbaar zijn voor de vroege zomerteelt. Het aantal groeidagen is gelijk aan dat van Montop, aldus Syngenta.

Steel en Parthenon
De teelt wordt het aanstaande najaar afgerond met de rassen Steel en Parthenon, weet Goodijk nu al. “Steel gaat al een aantal jaren mee, het ras Parthenon planten we dan in de plaats van Iron Man, die valt bij ons in de herfst tegen, alsof het mineraliserend vermogen van de grond dan ontoereikend is om het gewas voldoende aan de groei te houden. Parthenon hebben we al wel vaker gehad, met mooie schermen, maar ook knoerhard. Dat wordt weer oogsten met pijn in de handjes.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin