Doorgaan naar artikel

Broccoli

‘Nu betere prijs dan middenprijs tot nu toe’

Voor Wim de Neve in De Heen zit de broccolioogst erop. Op donderdag 1 december werden de laatste schermen gesneden. Dit betrof een planting van 10 augustus. In zijn bijdrage aan deze rubriek in september twijfelde De Neve nog over het slagen van deze laatste teelt. Onder normale omstandigheden zou deze laatste planting in de eerste week van augustus moeten starten, maar daar kwam door het natte weer op dat moment niets van. Toen het in de loop van augustus wat droger werd, is alles in een keer geplant, inclusief de planten die – in afwachting van gunstig weer – al langer in de schuur stonden, en er al behoorlijk geel uitzagen. “Met dank aan het goede najaar”, aldus De Neve over het resultaat van deze planting. “Wel met wat minder productie, maar al met al nog niet zo verkeerd.” Het perceel is meteen na de laatste oogstronde bewerkt met een schijveneg, dat snijdt de stronken mooi kort, en laat het land vlak achter. “De meeste percelen zijn ook al geploegd, aan deze laatste blok doen we voor de winter verder niets meer, want dat is lichte grond.”

Inpakken in krimpfolie
De uitlevering gaat nog een weekje door, vanuit de koelcel. “De prijs is nog redelijk, of sterker nog: de prijs is nu beter dan de middenprijs tot nu toe. Nee, de reden weet ik daar niet van. Misschien is het Spaanse aanbod nog niet zo groot, of is die broccoli nog te duur.”
De Neve maakt voor het inpakken al jaren achtereen gebruik van krimpfolie. “De bewaarbaarheid kan in vergelijking met rekfolie een verschil geven, maar dat is geen probleem als het product snel weg gaat. En goed koelen natuurlijk: broccoli moet je niet boven de kachel houden, dat doe je met roomijs ook niet.”
Het rassenlijstje voor het komende seizoen is klaar met Sirtaki om te beginnen, gevolgd door Lord, Parthenon, Naxos, en dan weer Parthenon. Het ras Pharos die hij het afgelopen jaar op proef had, heeft het niet gered. “Dat was hem niet wat ons betreft.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin