Doorgaan naar artikel

Broccoli

‘Bemesting? Daar gaat mijn zus over’

Wim de Neve in het West-Brabantse De Heen begon op 16 maart met planten van broccoli. “Er zit inmiddels 40 hectare in, waarvan 25 hectare onder vliesdoek zit. We planten wekelijks zo’n 200 duizend stuks.” Aan het einde van het seizoen zijn er dan 180 hectare aan planten door de vingers gegaan…

Rassenkeuze
Het vroegste ras is Sirtaki en die staat op zandgrond. Dat ras wordt gevolgd door Koros, Lord, Iron Man en Naxos en de grondsoort is lichte kleigrond. Bij de huidige plantingen gaat het om Parthenon. Over de basisbemesting weet De Neve weinig te vertellen. “Daar gaat mijn zus over! Met mijn vader en moeder vormen we met zijn vieren een maatschap en we hebben een aantal taken verdeeld. Dat werkt prima zo.”

Constant beregenen
In week 18 dacht De Neve het vliesdoek te gaan verwijderen. Alle plantingen zijn inmiddels beregend. “Daar zijn we twee weken geleden mee begonnen en daarna eigenlijk constant mee bezig gebleven”, stelde De Neve op 28 april. “We hebben in begin ook wat meer geplant, dus toen hadden we het even hard te halen, maar nu kunnen we het goed bijhouden. We planten op een dag zo’n 5 hectare en die beregenen we dan ’s nachts.” Daardoor werkt de onkruidbestrijding ook naar behoren. “Nee, we hebben tussentijds geen doek hoeven te verwijderen om iets te doen aan onkruid of bemesting.”

Eerste oogst
De Neve verwacht rond 23 mei zijn eerste broccoli te oogsten. “Bij onze vorige afzetorganisatie zijn we vertrokken. We leveren nu aan een drietal groothandelsbedrijven en een deel van de afzet verzorgen we zelf. Tot op heden is dat een goede keuze gebleken.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin