Britten worden grootste afnemer van tomaten

20-12-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Het Verenigd Koninkrijk is na een eventuele brexit veruit de grootste afnemer van Europese tomaten.

De Europese Commissie berekende dat het Verenigd Koninkrijk na een brexit gelijk goed zal zijn voor 72% van de export van de EU-landen (naar derde landen). Nederland en Spanje zijn daarin de belangrijkste leveranciers, gezamenlijk zullen zij 85% van die productstroom naar het Verenigd Koninkrijk invullen.

Groei op papier

Dat is alleen een groei op papier. Handel met het Verenigd Koninkrijk wordt straks als EU-handel met derde landen geregistreerd, terwijl het nu interne handel is.

Overigens exporteert het Verenigd Koninkrijk een beperkt deel van de tomaten nog altijd naar de EU is de verwachting. De Britse tomaten die in Ierland gegeten worden, zullen formeel als import in de EU worden geregistreerd. Het gaat dan om circa 2% van de tomaten die in de EU worden geïmporteerd.

Appels

Ook voor appels zal na de brexit op papier een stevige verschuiving plaatsvinden. De 27 EU-landen zullen bij uittreden van het Verenigd Koninkrijk 200.000 ton uitvoeren naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is 13% van het totaal geëxporteerde volume door de EU-landen. Dat laat zien dat voor appels de exportstroom voor de EU al groter is dan voor tomaten.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer