Doorgaan naar artikel

Britten willen lagere winkelprijzen voor basispakket

Inflatie-effecten bestrijden met afspraken over prijzen basispakket voeding. premium

Inflatie-effecten bestrijden met afspraken over prijzen basispakket voeding.

De Britse regering overlegt met winkelketens om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt de prijs laag te houden.

Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Het plan moet helpen de hoge inflatie in Groot-Brittannië te bestrijden.

Frankrijk

Het plan lijkt vergelijkbaar met een overeenkomst die onlangs werd bereikt tussen de Franse regering en de grootwinkelbedrijven voor een aantal alledaagse producten. Het boodschappenmandje bevatte in Frankrijk ook groente en fruit en gold voor een periode van 3 maanden.

Inflatie

Het Britse ministerie van Financiën zoekt naar maatregelen omdat de voedselprijsinflatie ‘veel veerkrachtiger en moeilijker te verwijderen is dan we hadden verwacht’, zo citeert de Daily Telegraph een Britse overheidsfunctionaris.

Groente en fruit leveren van alle voedingsmiddelen in het Verenigd Koninkrijk de grootste bijdrage aan de inflatie. Omdat in het Verenigd Koninkrijk voeding harder steeg in prijs in april 2022 dan in april 2023, draagt voeding als categorie minder bij aan de huidige inflatie.

Hogere importkosten

De oorzaak van de prijsstijgingen in groente en fruit ligt deels aan hogere importkosten. “Hoeveel impact dat heeft, hangt af van waar retailers hun producten vandaan halen en welke contracten ze hebben met hun leveranciers”, laat het Britse statistiekbureau ONS weten.

Delen

Image
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin