Doorgaan naar artikel

Britten vrezen tekort seizoenswerkers

Image

De Britse land- en vooral tuinbouw vreest voor een tekort aan seizoenskrachten om de oogst binnen te halen nu de regering een speciale regeling op dat gebied heeft ingetrokken.

”Voor veel tuinders is het zo langzamerhand de vraag of ze wel door moeten gaan als ze hun producten toch niet kunnen plukken,” aldus Meurig Raymond, vicevoorzitter van de National Farmers Union.

Groot-Brittannië kende tot nu toe de Seasonal Agricultural Workers Scheme die het boeren en tuinders toestond om voor zes maanden in de oogstperiode buitenlandse werknemers aan te trekken. Dit jaar waren in dit kader 22.000 Roemenen en Bulgaren in de tuindersbedrijven aan de slag. Staatssecretaris voor immigratie Mark Harper heeft de regeling nu echter ingetrokken. Dat gebeurt in de eerste plaats omdat Roemenen en Bulgaren vanaf 1 januari toch al vrij binnen de EU mogen werken maar ook om de in Groot-Brittannië veel bekritiseerde immigratie terug te dringen.

De tuinbouw vreest dat ze door de maatregelen niet meer voldoende plukkers kunnen vinden. Roemenen en Bulgaren kunnen weliswaar vrij aan de slag, maar kiezen dan volgens de tuinders liever voor beroepen als bouwer of loodgieter, zoals ook veel Polen de laatste jaren hebben gedaan.

Aan de andere kant zijn weinig Britten ondanks de werkloosheid bereid om in de tuinbouw te werken. Kamerlid Peter Luff, die een district met veel tuinbouw vertegenwoordigt: ”We weten nu al jaren lang dat Britten dit werk niet willen doen. De regering maakt een grote fout door tuinders niet meer toe te staan werkers uit het buitenland te halen.”

Delen

Image
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin