Doorgaan naar artikel

Britten stellen nieuwe brexit-controles weer uit

Files voor de haven in Dover.  Eerder deze maand leidde een storing bij het IT-systeem voor uitgaande goederen tot dagenlang oponthoud voor vrachtverkeer vanuit het VK naar de EU. - Foto: ANP

Files voor de haven in Dover. Eerder deze maand leidde een storing bij het IT-systeem voor uitgaande goederen tot dagenlang oponthoud voor vrachtverkeer vanuit het VK naar de EU. - Foto: ANP

De Britse regering is van plan de fysieke controles op 1 juli en 1 september van vlees, zuivel, groente, fruit en andere voedingsproducten uit de EU opnieuw uit te stellen.

Die controles worden dan op z’n vroegst in 2023 van kracht. Het is de vierde keer sinds op 1 januari 2021 brexit ‘inging’ dat de controles worden uitgesteld.

Minister voor ‘brexit-kansen’ Jacob Rees-Mogg verdedigt het nieuwe uitstel als bewijs dat het Verenigd Koninkrijk juist haar eigen regels kan bepalen.

Het uitstel is nodig, omdat de vereiste controleposten en IT nog niet allemaal in bedrijf zijn. Ook denken de Britten dat veel Europese exporteurs nog altijd geen voorbereidingen hebben getroffen voor de controles.

Verdere prijsstijgingen voedsel

Londen wil vooral voorkomen dat nieuw oponthoud aan de grenzen de toch al sterk stijgende voedselprijzen nog verder zou opdrijven. Eerder deze maand zorgde een storing bij het IT-systeem voor uitgaande goederen tot dagenlang oponthoud voor vrachtverkeer vanuit het VK naar de EU.

Boerenorganisaties woedend

Hoewel transporteurs en havenbedrijven over het algemeen positief reageren op nieuw uitstel, zijn met name de boerenorganisaties woedend. Zij klagen al sinds begin vorig jaar over oneerlijke concurrentie, omdat EU-leveranciers niet te maken hebben met controles, maar Britse wel. ”Dit is een schande, het ondermijnt Britse boeren en producenten”, zegt de Farmers Union of Wales.

Beheer
WP Admin