Britten OUT, boeren in verwarring

24-06-2016 | Laatste update op 13-09 | |
Britten OUT, boeren in verwarring - Foto: ANP
Britten OUT, boeren in verwarring - Foto: ANP

Groot-Brittannië zal de Europese Unie uiterlijk in 2019 verlaten. De Britten hebben bij het EU-referendum met een bescheiden meerderheid voor OUT gestemd.

Het besluit hakt er in het land zelf en overal elders diep in. Het zorgt ook in de boerenwereld aan beide kanten van de Noordzee voor grote verwarring.

NFU-leden krijgen snel meer informatie

Het lijkt er op dat ook de boeren in grote meerderheid voor vertrek uit de EU hebben gestemd. De National Farmers Union (NFU) heeft voor volgende week een spoedvergadering van haar ledenraad bijeen geroepen om de directe gevolgen te bespreken. ”Wat er ook gebeurt, de NFU zal zorgen dat er duidelijkheid te midden van de onduidelijkheid is”, twitterde de bond. De NFU wil vandaag, vrijdag 24 juni, haar leden al de eerste informatie geven over de gevolgen.

Van Europees naar Brits landbouwbeleid

NFU-voorzitter Meurig Raymond roept op om zo snel mogelijk met een Brits landbouwbeleid te komen om het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te vervangen. ”De Britse landbouw mag geen nadeel ondervinden van dit besluit. We eisen een nationaal landbouwbeleid dat eenvoudig is, aan onze behoeften tegemoet komt en zorgt voor een gelijk speelveld met boeren uit de rest van de EU, die nog altijd onze belangrijkste concurrenten blijven.”

Britse pond daalt flink

Al tijdens de uitslagennacht zakte het Britse pond sterk in. Het pond was net weer flink gestegen op de verwachting dat IN zou winnen, maar kelderde uiteindelijk met 10 cent tegenover de euro om op het laagste peil sinds 1985 uit te komen. Dat betekent dat de export van Britse producten, ook voeding en dergelijke, direct fors goedkoper is geworden en dat anderzijds de invoer van Europese waren op de Britse markt aanzienlijk duurder is.

Peijs
Ruud Peijs correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk
Meer over


Beheer