Doorgaan naar artikel

Britten blijven met aardbeien zitten

Na melk en zuivel worden de Britse consumenten nu ook opgeroepen toch vooral aardbeien te eten.

Doordat veel grote sportevenementen niet doorgaan, vreest brancheorganisatie British Summer Fruits dat er lang niet voldoende afzet is voor de Britse aardbeienoogst van dit jaar.

Het voor aardbeien belangrijkste gecancelde evenement is Wimbledon (zie ook de foto onderaan). Daar eten de Engelse tennisfans traditiegetrouw jaarlijks kilo’s aardbeien met – ongeklopte – slagroom. ‘Strawberries with cream’ en Wimbledon zijn voor de Britten een vaste combinatie, ook overigens voor wie tennis op tv kijkt.

Ook andere sporten en festivals

Bij andere sporten, zoals cricket, staan aardbeien ook vaak ‘op het menu’, vooral in lagere klassen, waar meer relaxed wordt gespeeld.

Bovendien zijn aardbeien eveneens een vast onderdeel van de catering bij de tientallen grote en kleine landbouwshows die normaliter de hele zomer op het Britse platteland worden gehouden.

Zorgen om aardbeienplukkers opgelost

Nu al die evenementen niet doorgaan, dreigen telers met grote hoeveelheden aardbeien te blijven zitten.

Een tweede noodgeval, omdat de telers eerst riepen dat er te weinig mankracht was om de oogst binnen te krijgen. Dat probleem is echter deels opgelost door het invliegen van grote groepen Oost-Europese seizoensarbeiders.

Overheid betaalt mee aan campagne

Maar nu er dus toch aardbeien geplukt gaat worden, is er geen markt voor die oogst.

Voorzitter Minette Batters van de National Farmers Union: “Het gaat niet alleen om Wimbledon, het gaat om alle grote sportevenementen, F1, voetbal, cricket. Voor cateringbedrijven en de groothandel is die markt weggevallen.”

Batters probeert de overheid nu zover te krijgen om, net als voor zuivel, ook mee te betalen aan een promotiecampagne voor aardbeien. “Laten we hopen dat iedereen denkt, het is mooi zomerweer, laten we aardbeien kopen.”

Engelsen eten vooral veel aardbeien op plattelandsfestivals en sportevenementen als Wimbledon. - Foto: Adrian Dennis/AFP/ANP

Engelsen eten vooral veel aardbeien op plattelandsfestivals en sportevenementen als Wimbledon. – Foto: Adrian Dennis/AFP/ANP

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin