Doorgaan naar artikel

Britse zorgen over vroege phytophthora in tomaat

Foto's van de vroege aantasting phytophtora dit jaar.

Foto's van de vroege aantasting phytophtora dit jaar.

Een vroege uitbraak van phytophthora in de Britse tomatenteelt leidt tot nieuw onderzoek naar deze nieuwe agressieve stam.

AHDB Horticulture, de Britse sectororganisatie die onderzoek collectief financiert en uitvoert, stelt dat de toegestane middelen niet goed lijken aan te slaan. De uitbraak is al gezien in maart en door het James Hutton Insitute is het DNA-profiel vastgesteld. In de Britse teelt het aantal middelen dat curatief kan worden ingezet beperkt. Dat de aantasting zo vroeg in het seizoen is geconstateerd, is ook een zorg voor de telers.

Maatregelen

AHDB Crop Protection laat weten snel bekendheid bij telers te willen vergroten om de verspreiding te voorkomen. Ook werkt het aan het op de markt krijgen van nieuwe middelen.

Telers kunnen met maatregelen insleep van de ziekte voor een belangrijk deel voorkomen. Ook inzicht in het ontstaan van de besmetting en de rol van temperatuur en vocht speelt een rol in de besmettingskans.

Een onderzoeker van de University of Worcester bezocht een besmet bedrijf om aan het personeel toelichting te geven en zo verspreiding te voorkomen. Een van de maatregelen is het verwijderen van aangetaste planten.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin