Doorgaan naar artikel

Britse telers waarschuwen voor tekorten kool

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Het is zeer aannemelijk dat door extreem weer in het Verenigd Koninkrijk tekorten ontstaan aan bloemkool een andere koolsoorten.

Dat meldt de Britse Brassica Growers’ Association. De telersorganisatie omschrijft de huidige situatie als ‘zeer zorgelijk’. De kans dat tekorten zullen ontstaan aan bloemkool, spruitkool en rode en witte kool zijn ‘zeer aannemelijk’.

Als oorzaak noemt de Britse organisatie van kooltelers de overvloedige neerslag die er in de maand juni in het graafschap Lincolnshire viel. Er wordt gesproken van ‘6 inches in a week’, dat komt neer op zo’n 150 millimeter. Door het overvloedige water is uitval en gewasschade ontstaan.

Ook extremen in Europa

Waar normaal gesproken tekorten in het Verenigd Koninkrijk kunnen worden aangevuld vanuit Europa is dat nu niet het geval, stelt de telersorganisatie vast. Dat komt ironisch genoeg doordat er in Europa ook sprake was van extreme weersomstandigheden, maar dan extreme hitte met recordtemperaturen.

“Ondanks alle geavanceerde teelttechnieken en plannings- en leveringsschema’s zijn het de weersomstandigheden die bepalend zijn. Daar valt niets tegen in te brengen”, concludeert CEO Jack Ward van British Growers.

Niet meer extra planten

Nóg een reden voor de tekorten is dat Britse telers tegenwoordig alleen nog planten wat ze volgens de afgesproken leveringsschema’s moeten leveren. Extra planten wordt niet meer gedaan, omdat daarvoor in de afgelopen jaren in de vrije handel geen afzet bleek te zijn. Of er werden slechte prijzen betaald.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin