Britse telers stellen productschap ter discussie

07-10-2020 | Laatste update op 16-08 | |
Britse AHDB heeft 38 onderzoeksprogrammas gefincancierd voor 75 teelten sinds 2012. Foto: Peter Visser
Britse AHDB heeft 38 onderzoeksprogrammas gefincancierd voor 75 teelten sinds 2012. Foto: Peter Visser

Een groep Britse telers heeft een stemming aangevraagd over de toekomst van collectief teeltonderzoek.

Het gaat om de afdeling tuinbouw van de Agricultural & Horticulture Development Board (AHDB). Bij voldoende handtekeningen van heffingbetalers wordt een stemming afgedwongen.

Volgens Ruth Ashfield, directeur strategie voor tuinbouw, gaat AHDB de stemming in gang zetten. Ashfield waarschuwt wel dat de keuze verstrekkend kan zijn. “De stemming gaat niet over hoe heffingen worden betaald of besteed. Het gaat over of AHDB doorgaat het met het collectief heffen en financieren van teeltonderzoek of niet. Dat is de enige vraag die is toegestaan in deze stemming onder de huidige regels.”

Belangen groot

Volgens Ashfield is de tuinbouw geconfronteerd met grote uitdagingen en kansen en wordt onderzoek in gewasbescherming en arbeidsbesparing belangrijker dan ooit. Ashfield: “We begrijpen dat niet alle bedrijven waarderen wat we doen, maar de meeste bedrijven die met ons samenwerken, waarderen onze telersgestuurde onderzoeksprogramma’s.”

Ashfield ziet wel mogelijkheden om de collectie van heffingen te moderniseren en de sector te helpen efficiënter en winstgevender te produceren.

75 teelten

Sinds 2012 heeft de AHDB Horticulture circa €12 miljoen geïnvesteerd in 38 onderzoeksprogramma’s voor 75 teelten. Met €2,2 miljoen besteding aan toelatingsonderzoek zijn 560 verlengingen van tijdelijke toelatingen voor middelen bewerkstelligd.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer