Doorgaan naar artikel

Britse telers: retail dwingen kostenstijging teler te betalen

De Britse overheid moet de retail dwingen om kostenstijgingen te vergoeden via langjarige contracten met telers. Dat vindt de Britse telersorganisatie British Apples & Pears.

Voorzitter Ali Capper deed deze oproep tijdens een hoorzitting met Britse parlementsleden over eerlijke handelspraktijken. De teeltvertegenwoordiger riep de overheid op om grote retailers aan te zetten tot erkenning van de kostenstijging bij telers tot soms wel 30%.

“Je kunt ervoor kiezen om een impliciet dreigement te uiten dat als de retail dat niet doet, je er wetgeving voor zult maken,” zei Capper tegen Fresh Produce Journal. “En ik zou graag willen dat u pleit voor meerjarencontracten voor de lange termijn, waar bij u zegt dat leveranciers winst moeten maken.”

Uit eigen onderzoek zou blijken dat 49% van de Britse telers het water aan de lippen staat door kostenstijging. Zo zouden de appelprijzen in supermarkten veel harder zijn gestegen dan de vergoeding die telers krijgen voor het product. Daarvoor legde Capper verschillende voorbeelden aan de commissie voor.

Merken met nepteeltbedrijven misleiden consument

Een van de frustraties van Britse telers is het bestaan van fake-teeltbedrijven. Tesco verwijst bijvoorbeeld op verpakkingen naar acht boerderijen die helemaal niet bestaan. Dat zijn merken die de consument op het verkeerde been zetten. Door te verwijzen naar niet-bestaande bedrijven, bouwen consumenten geen band op met producenten en zijn de daarom niet bereid meer te betalen voor Brits product, vindt British Apples & Pears.

Telersorganisatie doet zes aanbevelingen

De organisatie droeg de commissie zes aanbevelingen voor. Naast de meerjarencontracten en winstgarantie voor telers, zijn dat blijvende steun voor energiegebruik in de tuinbouw en strengere CO2-eisen voor invoer van product in het Verenigd Koninkrijk. Ook de regels voor arbeidsmigranten moet ruimer en met meer toekomstperspectief voor telers. Nu weten telers niet wat volgend jaar de regels zullen zijn.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin