Doorgaan naar artikel

Britse telers planten niet wegens arbeidstekort

De producten van de Lea Valley Growers Association gaan deels vabn de hand als streekproduct. - foto: LVGA

De producten van de Lea Valley Growers Association gaan deels vabn de hand als streekproduct. - foto: LVGA

Een groot aantal Britse tuinders ziet af van nieuwe planten omdat ze te weinig arbeidskrachten hebben om die verder te verzorgen of te plukken. Ook de hoge energie- en transportkosten spelen een rol.

Dat meldt de Lea Valley Growers Association. Deze telersvereniging met zo’n 100 aangesloten bedrijven direct ten noorden van Londen, is naar eigen zeggen goed voor driekwart van de Britse paprika’s en aubergines. “Helaas zal meer dan de helft van onze tuinders volgend jaar niet planten door een tekort aan werkers, hoge energieprijzen en lage winstmarges”, aldus de LVGA op Twitter. De associatie wijst er daarbij op dat het al in 2017, kort na de Brexit-stemming, waarschuwde voor dreigende ernstige tekorten aan personeel.

‘Geen zekerheid van voldoende mensen’

De Lea Valley wordt vaak de slabak van Londen genoemd. “We telen jaarlijks 500 miljoen paprika’s, tomaten, aubergines, sla, kruiden, bloemen, bomen en struiken in zo’n 150 hectare kassen”, staat op de website. Secretaris Lee Stiles: “Onze leden zijn er niet zeker van of ze genoeg werkers kunnen vasthouden of aantrekken om in februari of maart te plukken. De initiële kosten voor planten, energie en arbeid lopen in de tienduizenden ponden per hectare en het is eenvoudig het risico niet waard zonder de zekerheid dat je voldoende mensen hebt om het product te oogsten. Tuinders nemen dat risico elk jaar maar we hebben nog nooit een situatie gehad waarin je gewoon geen mensen kunt vinden.”

Beheer
WP Admin