Doorgaan naar artikel

Britse telers in crisis door personeelstekort

Foto: ANP

Foto: ANP

Acht van de tien Britse bedrijven in de voedselproductieketen voorziet of heeft al te maken met personeelstekort.

Dat blijkt uit een peiling door de Britse Association of Labor Providers (ALP). De in samenspraak met de Britse overheid opgerichte koepelorganisatie ziet dat meer dan een derde van de telers en andere bedrijven in de voedingsketen kampen met een chronisch tekort aan personeel. Een kwart van de bedrijven spreekt zelfs van een crisissituatie, die zal leiden tot krimp van productie en omzet.

In 2020 ook al in crisis

De personeelskrapte was van meet af aan een van de verwachte gevolgen van de brexit. De animo bij EU-burgers om nog in het Verenigd Koninkrijk te komen werken, verminderde al tijdens de debatten daarover. Vorig jaar zorgde corona nog voor extra problemen, die echter deels werden opgevangen door een campagne die Britten aanspoorde om de telers te helpen met het werk op de velden. Maar ook toen al kon een deel van het product niet geoogst worden.

‘Meer tijdelijke vergunningen arbeidsmigranten’

“Voedselbedrijven hebben aanzienlijk geïnvesteerd in het verbeteren van de arbeidsplanning, werving en klantbehoud, maar er zijn gewoon niet genoeg werknemers”, stelt ALP-directeur David Camp. De regering moet het T5-visum – tewerkstellingsvergunningen voor tijdelijke seizoenarbeiders van buiten het Verenigd Koninkrijk – onmiddellijk uitbreiden, vindt de ALP. “En voor de toekomst samen met de sector werken aan een coherente strategie voor personeel en vaardigheden.”

Beheer
WP Admin