Doorgaan naar artikel

Britse telers: halvering paprika- en komkommeroogst

Archiefbeeld van paprika sorteren. Britse telers zouden productie wel eens kunnen halveren door de hoge gasprijzen. - Foto: Groenten&Fruit

Archiefbeeld van paprika sorteren. Britse telers zouden productie wel eens kunnen halveren door de hoge gasprijzen. - Foto: Groenten&Fruit

De Britse glasgroenteproductie halveert mogelijk met vrees voor blijvende krimp van glasareaal.

De Britse bond van boeren en tuinders schat dat het aantal komkommers dit jaar uitkomt op 35 miljoen terwijl dat er normaal 80 miljoen zijn.

Bij paprika’s wordt rekening gehouden met een halvering van de productie. Dat schrikbeeld brengt de National Farmers Union. Veel Britse tuinders planten vanwege de hoge gasprijzen maar de helft in van wat ze normaal zouden produceren. Een aantal groentekassen blijft helemaal leeg. Door dat alles dreigt een groot tekort aan paprika’s, komkommers en aubergines.

Al eerder meldde tuindersassociatie Lea Valley Growers dat een deel van de kassen te koop komt omdat de productie financieel onhaalbaar is geworden. ‘’De gevolgen van de gasprijzen zijn het ernstigst in de sector van de beschermde gewassen. We zien nu al een massale inkrimping, het enige wat tuinders kunnen doen is hun kassen leeg houden,” aldus NFU-voorzitter Minette Batters. Ze vreest inkrimping van het glasareaal in het Verenigd Koninkrijk.

De NFU heeft er bij de regering op aangedrongen het probleem met de hoogste urgentie aan te pakken. Batters erkent daarbij dat het probleem in veel landen speelt: ‘’Als je spreekt met welke producent dan ook, dan hoor je overal hetzelfde verhaal. Dit is een wereldwijde markt waarin we opereren. We moeten handelen om er voor te zorgen dat iedereen betaalbare voeding kan hebben. Maar het belangrijkste is toch wel dat we de productie niet laten krimpen. Dan geven nog meer tuinders hun kassen helemaal op.”

Delen

Image
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin