Doorgaan naar artikel

Britse telers dreigen GMO-steun te verliezen

5van de 41 erkende telersverenigingen in het Verenigd Koninkrijk dreigen hun GMO-erkenning en dus steun kwijt te raken. Dat meldt de Britse uitvoerder van de GMO-regeling RPA (Rural Payment Agency).

Dat is het slotstuk van een ingreep door de RPA een jaar geleden. Zij schorste zeventien producentenorganisaties omdat ze niet konden aantonen dat ze compleet voldeden aan de aangescherpte regels voor GMO, meldt Fresh Produce Journal. Het is onduidelijk wat de tekortkomingen zijn, maar in Nederland is telersvereniging Batavia haar GMO-erkenning kwijtgeraakt na scherpere eisen voor prijsvorming. Telers mogen daar niet zelf bij betrokken zijn.

In het Verenigd Koninkrijk is de organisatiegraad niet groot. De 41 producentenorganisaties vertegenwoordigen circa 30 procent van de productie in het koninkrijk. In Nederland is de organisatiegraad meer dan twee keer zo hoog, net als in België. Nederland en Engeland en een andere groep Noordwest-Europese landen overleggen informeel over de interpretatie van de GMO-regels. Zij vinden deze te streng en onduidelijk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin