Groenten & Fruit Actueel
||

Britse perentelers vernieuwen percelen niet: ‘niet winstgevend’

Britse teeltbedrijven vernieuwen perenpercelen niet meer. Foto: British Apples and Pears

Britse teeltbedrijven vernieuwen perenpercelen niet meer. Foto: British Apples and Pears

Het vertrouwen van Britse telers is sterk gedaald. Uit een onderzoek blijkt dat zij geen vernieuwingsplannen meer hebben voor de bestaande percelen. De Engelse overheid belooft het vestigingsklimaat te verbeteren, maar telers zien daar nog weinig van.

De aanplant van nieuwe perenbomen is in 2023 dramatisch gedaald van een hoogtepunt van 56 hectare in 2022 tot slechts 1,5 hectare in 2023. Dat wijst op een sterke daling van het vertrouwen van de telers. Daardoor is nu 52% van het areaal van 653 hectare ouder dan 20 jaar, blijkt uit een studie van British Apples and Pears. Meer dan 90% van het Britse areaal is Conference.

Engeland is bij lange na niet zelfvoorzienend. Bij peren is het land slechts goed voor 14% van de totale perenconsumptie. Dit betekent dat Britten veel peren uit onder andere Nederland halen. De Britse appelproductie is goed voor 40% van de consumptie.

Geen enkele ondervraagde perenteler is van plan om in 2026 of 2027 nieuwe perenbomen te planten in het VK. Peren zijn simpelweg niet winstgevend voor telers in het VK vanwege het lage rendement, concludeert de telersorganisatie.

‘We staan voor een keerpunt’

Voorzitter van de fruitorganisatie Ali Capper denkt dat de fruitteelt op een keerpunt staat. “We kunnen ofwel toekijken hoe de boomgaarden van het land geleidelijk achteruitgaan, of – met de juiste samenwerking tussen telers, retailers en de overheid – kunnen we een succesverhaal worden op het gebied van landbouw en voedselzekerheid. Het is tijd om te investeren en deze bedrijven te laten groeien.”

De fruitorganisatie roept de overheid op continuïteit te geven aan telers en steunprogramma’s zoals uit de EU-tijd door te zetten via producentenorganisaties. Ook energieprijzen en beschikbaarheid van arbeid zijn belangrijke knelpunten. Verder pleit de organisatie voor meer betrokkenheid van supermarktketens bij telers om de teelt overeind te houden.

Ook appelteelt vernieuwt onvoldoende

Ook bij de grotere Britse appelteelt is de vernieuwing van percelen te traag. De teelt dreigt te halveren in de komende 12 jaar. Het assortiment van de Britse teelt wijkt af van de Nederlandse.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers