Doorgaan naar artikel

Britse overheid wil 2 jaar open grenzen houden

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Na het verlaten van de Europese Unie in maart 2019, wil het Verenigd Koninkrijk een tijdelijke douane-unie met de EU vormen. Zo krijgen Nederlandse exporteurs van groente en fruit meer zekerheid over toekomstige handelsrelatie met afnemers.

Dat plan heeft de Britse regering bekendgemaakt. Afgelopen weekend schreven twee ministers al in een opiniestuk dat het Verenigd Koninkrijk een overgangsperiode wil na de Brexit, zodat geen chaos ontstaat en bedrijven weten waar ze aan toe zijn.

Het zou betekenen dat Nederlandse exporteurs van bijvoorbeeld groente en fruit meer zekerheid krijgen over toekomstige handelsrelatie met afnemers. Invoering van grenscontroles leidt bovendien tot forse extra kosten.

Overgangsperiode van 2 jaar

Minister David Davis, verantwoordelijk voor de Brexit, vindt dat een tijdelijke regeling zijn land geen geld moet kosten. Hij zei dat de overgangsperiode waarschijnlijk 2 jaar zal beslaan. Wat Davis betreft moet in elk geval na de Britse verkiezingen, die gepland staan voor 2022, een definitieve regeling ingaan.

EU bestudeert Britse voorstellen

De EU heeft laten weten de Britse voorstellen ‘zorgvuldig te bestuderen’, maar stelde dat eerst genoeg voortgang gemaakt moet worden met de Brexit-plannen. De Europese Commissie neemt kennis van de Britse voorkeuren voor een overgangsperiode en de toekomstige relatie, maar gaat daar pas op in als er voldoende vooruitgang is geboekt rondom de voorwaarden voor het vertrek. Dat schrijft de Commissie in een verklaring. Het dagelijks bestuur van de EU herhaalde dat een overeenkomst over de toekomstige relatie pas kan worden afgerond als de Britten de EU hebben verlaten.

Vrij verkeer handhaven

In een douane-unie werken landen samen op het gebied van handel en gelden geen douanetarieven. Net zoals nu het geval is, wil de Britse regering dat het vrije verkeer van goederen van kracht blijft.

De onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden worden eind augustus voortgezet in Brussel.

Bekijk meer

Delen

Image
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin