Doorgaan naar artikel

Britse overheid grijpt in en voorkomt lege schappen

Lege schappen voor groenten en fruit door 'pingdemic'. - Foto: ANP

Lege schappen voor groenten en fruit door 'pingdemic'. - Foto: ANP

De coronaregels worden voor deel van het personeel in de Britse voedingssector aangepast.

Tot 10.000 medewerkers in de Britse voedselsector hoeven niet meer in quarantaine als ze worden gealarmeerd door de Covid-19-app. In plaats daarvan worden ze dagelijks getest en hoeven ze alleen bij een positieve testuitslag thuis te blijven. Dit moet de voedseltekorten in de winkels oplossen, die zijn ontstaan doordat het werk in de voedselsector vanwege quarantaine deels is stilgelegd.

Uitzondering coronaregels

George Eustice, minister van Milieu, vertelde Sky News dat het personeel van vijfhonderd belangrijke locaties, waaronder distributiecentra en voedselproducenten, wordt uitgezonderd van de quarantaineregels. Het nieuwe beleid wordt de komende week uitgerold. Voor mensen die in de supermarkten werken, verandert niks. Voor deze groep blijft het quarantainebeleid gelden.

‘Gepingd’

Britten dienen tien dagen in thuisquarantaine te gaan als ze mogelijk besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dat is het geval als ze bijvoorbeeld in de buurt van een coronapatiënt zijn geweest. Dan worden ze ‘gepingd’ door de app van de nationale gezondheidsdienst (NHS). Met gemiddeld bijna 50.000 nieuwe besmettingen per dag is dat al honderdduizenden mensen overkomen. De ‘pingdemic’, zoals Britse media het noemen, leidde in verschillende sectoren tot personeelsproblemen.

Veel vraag

Sommige supermarkten kampen met een tekort aan producten, vooral producten waar veel vraag naar is bij warm weer, terwijl sommige tankstations moesten sluiten nadat personeel door de app gesommeerd was in quarantaine te gaan. Volgens gegevens van NHS heeft de app in de week tot 14 juli bijna 620.000 mensen in Engeland en Wales gemeld in thuisquarantaine te gaan.

Delen

Image
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin